به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از ستاد مبارزه با موادمخدر، دکتر «علیرضا زالی» افزود: وقتی قرار است پدیده اجتماعی را ریشه ای و با نگاه آسیب شناسی حل کنیم، باید از همه ظرفیت های اجتماعی و فرهنگی استفاده کنیم چرا که بحث موادمخدر بسیار پیچیده و چند وجهی اجتماعی است.
وی با اشاره به اینکه در مبارزه با موادمخدر اولین قدم این است که از انگ زدن به معتاد اجتناب کنیم، افزود: تجربه نشان داده که درمان قطعی اعتیاد در بستر خانواده و اجتماع محقق می شود. با ایزوله کردن و انزوای معتادان قطعا درمان ابتر خواهد بود.
به گفته وی، باید تمام روش های درمانی، اصلاحی و مداخله ای در مورد معتادین در اجتماع صورت گیرد. یکی از دلایل بزرگی که ممکن است معتادان را به سوی انزوا برده و از ترک منصرف کند انگ های جدید به آنهاست، این موارد می تواند آنها را بیشتر از صحنه اجتماعی دور کند. هر روش درمانی که با ایزوله کردن معتاد باشد، ناموفق خواهد بود.
زالی گفت: به معتاد نگاه یک مجرم را نداشته باشیم بلکه در وهله اول به معتاد به عنوان یک بیمار یا مددجو نگاه شود. اگر این اتفاق در جامعه بیفتد، معتادان بیشتری به مراکز درمانی و اصلاحی مراجعه خواهند کرد. یکی از دلایل اجتناب معتاد برای عدم مراجعه به مراکز درمانی، خطر دستگیری است. باید این نگرانی را از معتاد دور کنیم در غیر اینصورت او به حلقه معیوبی خواهد افتاد و هرگز درمان نمی شود.
رییس سازمان نظام پزشکی کشور با بیان اینکه با زدن یک آمپول یا دادن یک قرص اعتیاد ریشه کن و درمان نمی شود، گفت: اعتیاد یک فرآیند مزمن است که خواستگاه فیزیولوژیک دارد و درمان آن پیچیده است. به این سبب باید علاوه بر بخش مداخلات درمانی و دارویی، به بخش روانشناختی آن هم توجه کرد.
وی گفت: چیزی که در بحث استفاده از موادمخدر اعتیاد ضربه اصلی را به معتاد می زند، عدم اعتماد به نفس درونی و شالوده درمان بازگشت اعتماد به نفس به فرد است. خیلی از افرادی که دچار اعتیاد می شوند، مستقیم یا غیر مستقیم دچار برخی مشکلات روانشناختی می شوند، این افراد دچار افسردگی و یا اضطراب می شوند و گاه به خاطر این مشکلات به سمت اعتیاد سوق پیدا می کنند.
به گفته وی باید سیاست های حمایتی اجتماعی، مددکاری، روانشناختی و… در شالوده درمان بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه الگوی مصرف در کشورمان مانند دیگر کشورهای جهان در حال تغییر است و مواد سنتی به مواد صنعتی یا شبه صنعتی تبدیل شده است، گفت: نوع اعتیاد و درمان مواد صنعتی بسیار پیچیده و سخت تر، عوارض و میزان تولرانس (تحمل به این مواد) آن نیز بیشتر است.
زالی با اشاره به ناخالصی زیادی که در مواد صنعتی وجود دارد اظهار داشت: ناخالصی ها به شدت به ارگان های بدن آسیب می رساند.
وی با تاکید بر اینکه اگر اعتیاد به قشر تحصیلکرده رسیده است باید جدی تر به آن پرداخته شود، تصریح کرد: مطالعات جهانی و ایران نشان می دهد که اعتیاد در طبقات اقتصادی ضعیف تر و سواد کمتر شیوع بیشتری دارد و رابطه شناخته شده ای بین اعتیاد، بیکاری و کاهش سطح سواد عمومی وجود دارد.
وی گفت: اگر نخبگان و تحصیلکرده ها به دام اعتیاد بیافتند، از نظر فرهنگی بسیار خطرناک و نگران کننده است، چون بعضی افراد اثرات موثری در اجتماع دارند و ضریب های نفوذی اجتماعی آنها بیشتر از یک فرد معمولی است و به تسری اعتیاد در جامعه کمک می کند.
زالی بر این باور است که در بحث اعتیاد، رسانه باید برای آگاه سازی مردم در مورد تبلیغات فریب دهنده که مبنای علمی هم ندارند، فعالیت کند.
اجتمام**