کد خبر: 11611 | تاریخ انتشار: ۰:۰۰:۵۸ - جمعه ۱ خرد ۱۳۹۴ | ۶ نظر | |

سالمندان در پیله تنهایی – افسانه آروند

اگر چه معتقدیم سالمندان سرمایه و گنجینه با ارزشی از کوله بار تجربه، گوهری در صدف زندگی و صندوقچه اسرار هستند اما آنان در دوره گذار از سنت به مدرنیته،در پیله تنهایی محصور مانده اند.

 تجربه و بصیرت از نگاهشان می درخشد،قلبشان جز محبت و یاد خدا چیزی در خود ندارد اما گفتار ارتباطی و ادبیات حاضر را که بر بستر فناوری و مفاهیم جدید است نمی داند و در روابط با اطرافیان تشنه محبت و چشم انتظار دیده شدن است.

در گذشته نه چندان دور، در محافل صمیمی خانوادگی و دوستانه او نگینی ارزشمند در حلقه انسانی بود ودر کانون توجه ومهر بود اما اینک با حضور در جمع اقوام و نزدیکان هر فرد را با ابزار ارتباطی نوین مجزا می بیند و او که کمتر با دنیای مجازی آشناست تنهایی را در عمق وجودش حس می کند.

روند روبه رشد جمعیت سالمند به دلیل بهبود شرایط زندگی، تغذیه مناسب، مراقبت های پزشکی و بهداشتی و پیشگیرانه واقعیت امروز جامعه ماست اما این طیف از جمعیت به دلیل ضعف برنامه ریزی در دهه های قبل از ظرفیت های مناسب رفاهی و نشاط آور بهره مند نیستند و برخی از آنان نیز به دلیل درآمدهای اندک رنج مضاعفی را متحمل می شوند.

سالمندان سرمایه ارزشمندی از تجارب و دانسته های ها هستند که در شرایط کنونی جامعه آنگونه که باید حلقه های انتقال و اتصال بین نسلی این داشته ها فراهم نیست و این مهم بایستی در سایه تدبیر و برنامه های هدفمند مد نظر تصمیم سازان قرار بگیرد.

در ارزیابی هرم جمعیتی کشور درحال حاضر کفه سنگین در قشر جوان و میانسالی است که به سوی سالمندی حرکت می کنند و این مهم لزوم برنامه ریزی برای تقویت زیرساخت های لازم سنین کهنسالی و پاسخگویی موثر برای نیازهای روانی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی این قشر را دو چندان می کند. 81613392-6461674

گرچه پدیده سالمندی از نتایج توسعه محسوب می شود اما بی توجهی به ابعاد مختلف آن و نیازهای سالمندان می تواند مانعی در برابر توسعه باشد.

شهرستان خمین حدود 110 هزار نفر جمعیت دارد که با میانگین 12 درصد شاخص سالمندی که شامل 13 هزار نفر است، جزو شهرستان های سالمند محسوب می شود به طوری که خمین چهارمین شهرستان پیر استان مرکزی و این استان هفتمین استان سالمند در کشور است.

در این شهرستان نبود امکانات و خدمات مطلوب باعث شده بخشی از این از این جمعیت شهر به قشری سربار و سر خورده تبدیل شود .

هر چند این سپید موها رسالت انسانی خودشان را در این روزگار پرآشوب به شایستگی انجام داده ند و اینک با انبوهی از تجربه های گرانسنگ، در کنار دیگر افراد جامعه قرار گرفته اند اما قدر این تجربیات چون گوهر ناب بر بسیاری از افراد ناشناخته است.

سازه های نامناسب شهری، نبود پارک و سالن ورزشی ویژه سالمند، نبود مرکز نگهداری سالمندان و ارایه نشدن خدمات مناسب باعث شده نیازهای فرهنگی و اجتماعی، برای رفاه مادی، جسمی و اجتماعی این قشر درخمین برآورده نشود.

از همه مهمتر احساس تعلق سالمند به خانواده اش و میزان احترام سالمند در خانواده در این شهر روز به روز کمتر می شود زیرا که زندگی ماشینی روبه رشد است.

هر چه حمایت های اجتماعی از سالمندان به ویژه در خانواده اش بیشتر باشد کیفیت زندگی آنان افزایش می یابد و از طرفی هر چه سطح اقتصادی و اجتماعی سالمند بالاتر برود، کیفیت زندگی او نیز بهتر می شود.

اما در شهری که چنبره خشکسالی بر جمعیتی که 52 درصد آن کشاورز است سایه انداخته و جوانان آن برای فرار از بیکاری و دست یافتن به رفاه نسبی راهی شهرهای دیگرمی شوند، وضعیت اقتصادی سالمندان به ویژه در روستاها معلوم است.

نداشتن درآمد کافی که با خشکسالی های اخیر حادتر شده باعث شده سالمندان روستایی نتوانند مسکن خود را بازسازی یا تعمیر کنند وزیستگاه آنان آنگونه که باید امن و مناسب نباشد.

پیچیدگی زندگی به اصطلاح مدرن سبب شده که سالمندان در این شهرستان با معضل تنهایی روبه رو شوند و هیچ امکان موثری برای رساندن سالمند به قافله فناوری نو و پر کردن خلاءهای عاطفی و ارتباطی او اندیشیده نشده است.

وضعیت سالمندان زمین گیر، به دلیل محروم شدن از معاشرت و مشارکت اجتماعی بدتر است و این مشکلات زمینه مناسب ابتلا به افسردگی، اختلال شناختی و سایر بیماری های روانی را در آنان فراهم کرده است.

از آنجا که خدمات رفاهی و مددکاری کافی در خمین وجود ندارد، سالخوردگان تنها دچار معلولیت برای تهیه مایحتاج روزانه و فعالیت های تامین کننده ادامه زندگی مانند پخت و پز و نظافت وابسته به دیگران می شوند که این خود نوعی وابستگی و یا تن دادن به شرایط و خواست دیگران می شود که زمینه را برای آزار سالمندان و بدرفتاری احتمالی با آنان فراهم می سازد.

و اما سالمندانی نیز که توانایی زندگی مستقل را دارند به دلیل نبود امکانات آموزشی-تفریحی و رفاهی مناسب یا بالا بودن هزینه استفاده از امکانات موجود محدود به خانه خود و محروم از مشارکت اجتماعی می شوند.

یکی دیگر از عواملی که مشارکت سالمندان را در این شهرستان محدود می کند، نامناسب بودن فضاها و امکانات شهری برای تردد ایمن واحساس امنیت است که سبب می شود سالمندان خود به منظور پیشگیری از خطراتی مانند زمین خوردن یا سوانح از خروج از منزل خودداری کنند.

از آنجا که رعایت عدالت و حفظ عزت و کرامت انسان یکی از مهمترین اصول مورد توجه اسلام است و احترام به سالمندان درمکتب ما بسیار تاکید شده و رسیدگی به امور سالمندان و رفع مشکلات و معضلات آنان یکی از تکالیف مذهبی و اخلاقی هر مسلمانی است .

بازنگری در اقدامات فرهنگی و با ارج گذاری بر سالمندان و تقویت رویکرد همبستگی اقشار مختلف با جامعه مسن مساله ای است که باید با نگاه عمیق مدنظر قرار گیرد چرا که زنجیره توسعه در تعادل امکانات و مهارت ها و اثرگذاری تمامی گروه های سنی حول اهداف مشترک شکل گرفته و تقویت می شود و سالمندان به عنوان یکی از رده های سنی مهم که تجارب سازنده متعدد دارند نباید در حرکت این قطار نادیده گرفته شوند و یا از نگاه جوان ترها به عنوان قشر مصرف کننده، غیر فعال و بی حاصل تلقی شوند.

سالمند بی شک قشر سازنده دیروز است و حق مسلم آن است که از تلاش دیروز خود، امروز بهره مند شود و این هنر ماست که ضمن هدیه دادن رفاه و ارامش در سن کهولت، بستری فراهم کنیم که جامعه نیز از تجارب سالمند بهره مند شود.

از ضروری ترین نیازهای سالمندان، محبت و توجه است هر قدر آن ها از نظر مادی بی نیاز باشند، ولی نباید نیاز به محبت و توجه به آنها نادیده گرفته شود و این کمترین خواسته این روزها در بسیاری از موارد نادیده گرفته می شود.

قدرشناسی به صورت احترام یا سخن گفتن از روی مهر، مشاوره با آنان در امور مختلف زندگی، برطرف ساختن مشکلات آنها و نیز در مواردی با مقدم داشتن آنان برخود بروز می کند.

به امید روزی که سپید موها در غروبِ زندگی خود، طلوع کرامت،انسانیت و عزت جاودانی را نظاره گر باشد.

بر همه اقشار جامعه است که دیدگان اشکبار و دل امیدوارگنجینه های ارشمند وکوله باری از تجربه را پاس بدارند و دعای خیرآنها را که مایه خیر و برکت است را بدرقه راهشان سازند.

*خبرنگار آزاد ایرنا در خمین

RelatedPost

استفاده از این مطلب با ذکر منبع بلامانع است
کلمات کلیدی این خبر: ,


۶ دیدگاه مطلب براي " سالمندان در پیله تنهایی – افسانه آروند " ارسال شده است.

  1. کامبیز عوض زاده گفت:

    باعرض سلام انچه باید گفت اینکه همه ما با توجه به وجود یک مشت افراد غیر متخصص در حوزه های مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی بد یر شدن را تجربه خواهیم نمود، البته در کتاب در دست تالیف تحت عنوان مددکاری اجتماعی با سالمندان که تقریبا تمام شده و ۵ سال دیگر به چاپ خواهد رسید، البته در صورتی که متولی بهزیستی یک مددکار باشد،نا گفته های در ارتباط با سالمندان ذکر خواهدشد که مسئولین غیر متخصص امروز باید جوابگوی اعمال خود باشند، چرا تا ۵ سال دیگر بحرانهای را تجربه خواهیم نمو د که مجال صحبت الان نیست

  2. ... گفت:

    قابل توجه مددکاران بیکار، موسسه خدمات مددکاری واجتماعی از سالمند تنها ایجاد کنید تا هم خدمات به این گروه از سالمندان بدهید وانها به خانه سالمندان نروند هم شما شراطی را برای کار افرینی سایر مددکاران فراهم می کنید مددکاری در شرایط واسیب اجتماعی بهترین راه حل برای کاهش اسیب است خدمات مددکاری به سالمند تنها در منزل با حضور فقط مددکاران و توافق خانواده ها ، بقول اقای دکتر عوض زاده به یمن مدیران بی تخصص شما بیکار نخواهید بود ، مددکاری شرایط کسب وکار دارد تا برند گردد .

  3. کمک میخام. راهنمایی گفت:

    یه مددکار اجتماعی بیکار هستم و مشتاق فعالیت در سه زمینه شامل ۱. سالمندان،۲. اعتیاد و ۳. افسردگی.

    نظر دوست عزیزم در بالا رو قبول دارم و مشتاق فعالیت. لطفا در صورتی که ممکن است در این زمینه راهنمایی ام بفرمایید.
    “موسسه خدمات مددکاری و اجتماعی از سالمند تنها ” ایده بسیار خوبی هست.
    خدمت رسانی در زمینه اعتیاد و افسردگی به همچنین.
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
    از دیدن نظرات جناب عوض زاده در سایت که نشان از تخصص بالای وی است لذت میبرم. بیشتر از این از اینکه نون به نرخ روز خور نیست لذت میبرم.

  4. کامبیز عوض زاده گفت:

    دوست گرامی شما لطف دارید، بنده هم خیلی دلم میخواست بتوانم در ارتباط با گروه های هدف همکاری نمایم، بنده کسی نیستم اما الان در حال جمع بندی هستم که در ایران بمانم و یا با توجه به دعوت های که از بنده شده به خارج از کشور مهاجرت مپنمایم، اما افسوس که در یک کشوری گرفتار شده ام که یک مشت غیر متخصص متولی مددکاری شده اند، و برخی از بزرگان مددکاری نیز همراهی میکنند انان را.

    دوست گرامی کسانی که برای پاسداشت این مرز و بوم و امنیت رفتند جان خود را هم دادند همه از دوستان و همکلاسی ها و براداران و خواهران ما بودند، و بی ادعای بی ادعا بودند، بنده حتی وقتی یکی از اقوام نزدیکم شهید شد وصیت کرده بود که چشم هایم را باز نگه دارید که مردم بدانند که کور کورانه کشته نشده ام و همچنین وصیت کرده بود که دست هایم را از تابوت بیرون بیاورید که مردم بدانند که چیزی با خودم نبرده ام ، اما الان نمی دانم چه شده که همه پر ادعا شده اند و …. لذا دوست عزیز بنده تا الان نه به کسی باج داده ام و نه از کسی باج گرفته ام ،و به همین دلیل فقط و فقط ترس از خدا دارم و از بنی بشری ترس ندارم، حضرت علی (ع) میفرماید یک شهر وند میبایست بدون ترس از هیچ کس میبایست سخن حق خود را به بالاترین مسئول نیز بزند.

    این مدیر کل و ان مدیر کل میایند و میروند،یکی از مدیران کل را دیدم و جویای احوال بچه هایش شدم ، زد زیر گریه و گفت یک بچه ام معتاد شده و یکی دیگر هم دچار مشکل دیگری شده ، دوستان اینها نتیجه ظلم و ستمی است که اینها در حق مردم انجام داده اند ، چرا که خدا در قران میفرمایید، دو گناه را بنده نمی بخشم یکی از انها حق الناس است و در ادمه میفرمایید جواب این ظلم ها و حق الناس را بنده به خودشان نمی زنم به بچه هایشان میزنم ، پس وای بر کسی که به اندازه یک سر سوزنی حق الناس کند، دوست گرامی به بنده خیلی ظلم شده و بنده مسئولینی را که به بنده ظلم کرده اند نمی بخشم و سر نماز نفرین شان میکنم، و از خدا میخواهم تا زنده هستم رنج بچه های انها را ببینم تا بتوانم به یگانگی و درستی کلام خدا بیشتر اعتقاد پیدا نمایم.

  5. ... گفت:

    راهنمایی به همکار مددکار جهت ایجاد مرکز حمایت اجتماعی از سالمند تنها در منزل که شامل خدمات اجتماعی و تفریحی و مشاوره اجتماعی وروانی به این گروه می باشد جزیات خدمات مددکاری را از همین سایت اقای ازاد دارابی دارند راجعه به حرفه مددکاری بگیرید جهت مجوز به ادار ه تعاون و کار بروید ودر خواست تاسیس شرکت خدماتی ویژه سالمندان را بدهید بعد از مجوزب گرفتن تیلیغات در شهر و ادارات انجام دهید و خدمات در منزل سالمند با هدف ارامش وامنیت به این سالمندان باشد حتی سرکشی روزانه ، خرید روزانه ، مشاوره در صورت نیاز ، وعیره بقیه را شما فکر کنید کمی مطالعه در زمینه خواستها ونیازمندی سالمند داشته باشید نوع خدمات مشخص می گردد هزینه زیادی نمی خواهد یک دفتر کار کوچک وتعداد ی افراد صادق و درستکار و متخصص مددکاری وشروع کار کنید .

  6. ممنونم دوست بزرگوار گفت:

    سپاسگزارم از راهنمایی تان.

ارسال نظر


آخرین موضوعات