عضو انجمن مددکاران اجتماعی گفت: در هر جامعهای ارتباط مستقیمی میان نبود نشاط اجتماعی با بروز آسیبهای اجتماعی وجود دارد.
به گزارش پرتال تخصصی مددکاری اجتماعی ایران به نقل از تسنیم، محمدحسین جوادی در خصوص وضعیت نشاط اجتماعی در جامعه فعلی کشور، اظهار داشت: در میانگین سنی جامعه ما 32 درصد جوانان هستند و پیش فرض این است که با توجه به این میانگین سنی، جامعه با نشاط بوده و بتواند با استفاده از این ظرفیت نشاط اجتماعی بیشتری را ایجاد کند.
وی ادامه داد: اینکه چقدر از ظرفیت نیروی جوانی برای ایجاد نشاط اجتماعی استفاده میکنیم خود جای بحث دارد اما به نظر میرسد تا به حال از این ظرفیت استفاده نشده است. باید بدانیم که نشاط صرفاً به معنای خنده نیست بلکه جوشیدن از درون است و مجموعهای از رفتارها نشاط اجتماعی را ایجاد میکند.
این عضو انجمن مددکاران اجتماعی افزود: یکی از شاخصههای کشورهای بانشاط انجام فعالیتهای داوطلبانه در آنها است که این موضوع در کشور ما آمار بالایی ندارد، ما از ظرفیتهای فرهنگی در کشور به خوبی استفاده نمیکنیم به طور مثال قومیتهای متنوعی در کشور وجود دارند که هر کدام مانند گلی رنگارنگ در میان گلستان جامعه است و خود میتواند ظرفیتی برای ایجاد نشاط باشد. علاوه بر آن برنامههای مناسبتی ملی و مذهبی زیادی داریم که میتواند نشاط از درون ایجاد کند.
وی گفت: نوروز و حتی خود ماه محرم نیز میتواند نشاط آفرین باشد چرا که در جامعه همبستگی ایجاد میکند و همبستگی بالا به همان میزان زمینه آسیبهای اجتماعی را کمتر میکند. اما متأسفانه در این موضوعات و مراسم آیینی سازماندهی نداریم. به طوری که مراسم چهارشنبه سوری به جای اینکه در جامعه به عنوان آیین ملی، نشاط اجتماعی ایجاد کند به موضوعی مخرب و آسیب زا تبدیل میشود. این درحالی است که در کشورهایی از جمله هندوستان و اسپانیا جشنهای مختلف آیینی برگزار میشود که حاکمیت در آن دخالتی نمیکند و از سوی دیگر تنها نقش هدایت و جهتدهی دارد.
جوادی در پاسخ به سوالی در خصوص ظرفیت مردم در شادیها و اینکه یک مراسم مانند چهارشنبه سوری برای اکثر افراد ایجاد رعب و وحشت میکند، تصریح کرد: مراسم آیینی کارکردهای اجتماعی دارند چرا که اگر این کارکرد را نداشتند هرگز پابرجا نمیماندند در نتیجه به مناسبتهایی از جمله چهارشنبه سوری نیز باید با رویکرد مثبت نگاه کرد و به طور مثال با برگزاری جشنهای منظم و با رویکرد فرهنگی در پارکها ضمن برگزاری یک جشن سالم جلوی آسیبهای آن را بگیریم.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره چگونگی احیای نشاط اجتماعی، افزود: در جامعه وضعیت عناصری که میتوانند تولید نشاط اجتماعی کنند مناسب است. نیروی جوانی، عناصر فرهنگی قومیتها و ظرفیتهای ملی و مذهبی از جمله این عناصر است که میتوان از مجموعه آنها برای ایجاد نشاط اجتماعی استفاده کرد اما باید توجه داشته باشیم رابطه مستقیمی بین فقدان نشاط اجتماعی و افزایش آسیبهای اجتماعی وجود دارد چرا که هرچه نشاط اجتماعی بالاتر باشد همبستگی را افزایش داده و زمینه انحرافات، افسردگی و اختلالات روانی را کاهش میدهد.
استاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی خاطرنشان کرد: میتوانیم در قالب احیای ظرفیتهای فرهنگی زمینه ایجاد نشاط اجتماعی را فراهم کنیم در این راستا باید با بحثهای کارشناسی، گفتگوها و برنامههای تلویزیونی متنوع ابتدا ظرفیتهای فرهنگی را به مردم معرفی کرد. همانطور که قبلا نیز گفتیم انجام فعالیتهای داوطلبانه و بسترسازی حضور جوانان در این فضا میتواند زمینه ساز نشاط باشد؛ در حال حاضر جمعیت هلال احمر، بسیج و آموزش و پرورش اقداماتی در این حوزه انجام دادهاند اما پاسخگوی تعداد جوانان در جامعه نیست.
جوادی بیان کرد: جامعه ما هنوز بسیاری از برنامههای آیینی قومیتها را نمیشناسد؛ چرا باید میلیونها انسان برای دیدن مراسم سمای مولانا که بخشی از فرهنگ ایرانی است به کشور ترکیه بروند؟
وی در پایان در پاسخ به این سوال که در زمینه احیای نشاط اجتماعی وظیفه چه نهادهایی از سایرین سنگینتر است، گفت: قاعدتاً بخش اصلی از این وظایف برعهده رسانهها است باید با تولید برنامههای متنوع از جمله طنز جوانان را درگیر کرد ضمن اینکه به آنها میدان بدهیم که خود در این ظرفیت سازی نقش داشته باشند. در این حوزه نهادهای فرهنگی از جمله وزارت ارشاد، سازمان تبلیغات اسلامی، صدا و سیما، و حتی نهادهایی مانند بهزیستی و کمیته امداد میتوانند نقش بسزا داشته باشند.
نشاط اجتماعی این نیست که عده ای به مناسبتی ، جشنی به پا کنند وانوقت قضاوت کنی که مردم با نشاط هستند نشاط واقعی وبهتریتن تفریح کار است کسی که تلاش برای روزی حلال دارد وهمه اعضای خانواده در پی کسب روزی حلال در تلاش هستند نشاط واقعی دارند نه اینکه پدر بیکار باشد ویا جوان در اوج جوانی میتواند کوه را جابجا کند بیکار باشد وبعد از ینکه سی سال اش شد ونتوانست شغل پیدا کند ودست توی جیب پدر دارد البته که پدر غمگین است جوان ناراحت است مادر نگران باشد خواهر هم نگران ازدواج خودش باشد انوقت ملتی غمگین داریم تورا خدا هرکسی کاری دست اش بر می اید برای جوانهای مملکت کار و اشتغال افرینی کند جوانها ی مانه پول دارند ونه به یمن دانشگاهای غیر انتفاعی تفکر کارافرینی ، طبق اماری که دادند چهل و پنج درصد جوانها تنبلی کار دارند، تاکید به کار کردن و ارزش کار در زندگی را برای کودکان و جوانان گوشزد کنیم اینکه دست در جیب پدر ومال پدر خوردن اخرش افسرگی وغمگینی می اورد کشورهای غربی واروپایی به کودکان و زنان و جوانان و بازنشستکان خود کار وتلاش وسازندگی را سرلوحه برنامه های خود قرار می دهند وبرای کشورهای ی مثل ما کنار دریا نشستن و با فلان ماشین رانندگی کردن وغیره را تبلیغ وتشویق می کنند تورا خدا برگردید به ارزشهای انسانی ودینی مان که چه چیز باعث نشاط می شده است این ملت غمگین بودن را یاد گرفته چون کار کردن از یادش رفته وبه کودکانمان یاد ندادیم کار ارزش وموجب احترام او تشویق است نه چیز دیگر .
در کشوری مثل رومانی مردم در طول هفته سخت کار می کنند و البته در پایان هفته یک روز را برای رفتن به تاتر و تفریح وگردش انتخاب می کنند تاکید می کنم سخت کار میکنند بیکاری غمگینی می اورد مشکلات خود شیفتگی می اورد خود بزرگ بینی می اورد کار تواضح وقدر دانی و…. نشاط می اورد .
راهکار شما چیه ؟والله همه اینو میدونیم
تحصیلات عالیه خوبه ، در کشور ما برای جوانهای با تحصیلات کار نیست جوانها وقت را تلف نکنید مراکز فنی ، حرفه ای رایگان حرفه های مختلف را یاد می دهند حرفه ای را با توجه به علاقه یاد بگیرید بعد شاگردی کنید فوت فن کار را یاد بگیرید اگر بیکار و ول بگر دید پولی در نمی اورید با حداقل دستمزد کار کنید ذهن شما برای ایجاد کار ومستقل شدن فعال است خیلی زود نیاز مشتری را درک می کنید با چاپ یک کارت با شماره موبایل تان در امد خواهی داشت در ارزوی یک شبه پول دار شدن نباشید ، شاگردی را دور از شان و شخصیت ندانید ، همه انهایی که با شرافت پول دار شدن اول شاگردی ویا کار گری کردند بعد تجربه و قدرت ریسک پذیری پیدا کردند توانمندی خود را نشان دادند کار را عار ندانستند تنبلی را بی عاری دانستند ، رستوران کار کردند ،سیب چینی کردند ، باربری کردند ، تورا خدا کار کنید خداوند با شما است تلاش شمارا بی نتیجه نخواهد گذاشت یاور شما جوانها ست حتی اگر هیچ مسول و ریس جمهوری به فکر شما نباشد ، به امید روزهای خوب برای شما جوانها .