لیلا ارشد مدیر عامل موسسه زنان خورشید می گوید: با زنانی در ارتباط هستیم که به عنوان یک شهروند محسوب نمیشوند و از خدمات درمانی، بهداشتی، آموزشی، یارانه و… محروم هستند.
گفتوگوی خبرآنلاین با لیلا ارشد:
مراجعهکنندگان به خانه خورشید چه افرادی هستند و چه خدماتی به آنان ارائه میکنید؟
در حال حاضر گروه هدف ما زنان بهبود یافته از اعتیاد، فرزندان آنها هستند و امروز به عنوان یک موسسه، حامی و مداخلهگر به زنان محله که درگیر مشکلات اعتیاد بودهاند و به خانوادههای آنها، والدین، همسر، فرزندان، مردان صیغهای و… خدمات رسانی میکنیم.
چه حوزه هایی؟
به عنوان مثال کارگاه اشتغال بستهبندی و مونتاژ برای 30 نفر از زنانی که قطع سوءمصرف کردهاند ایجاد کردیم. اما معمولا دریافتی بسیار اندک است و جوابگوی هزینه آنان نیست و به همین دلیل کمک هایی به آنها هم ارائه می دهیم. همچنین از یکسال پیش سایت دندانپزشکی را با کمک انجمن دندان پزشکی، یک واردکننده مواد اولیه دندانپزشکی و با اهدا یونیت راهاندازی شد. در هفته 3 روز پذیرایی زنان برای درمان رایگان هستیم، دندان پزشکان بطور داوطلبانه خدمات دندان پزشکی ارائه میکند. غیر از اینها حمایتهای اجتماعی مانند مشاوره حقوقی، اجاره اتاق و تجهیز آن برای زنانی که شرایط مناسبی دارند و قرار است با فرزندانشان سالم زندگی کند، مشاورههای روانشناسی فردی و گروهی، کارگاههای آموزش پیشگیری از اعتیاد و ایدز برای دانشآموزان محله، ارائه می شود.
اگر بخواهید به مهمترین مشکلی که زنان آسیبدیده اجتماعی دارند اشاره کنید، این مشکل چیست؟
مهمترین مشکل این زنان در حال حاضر فقدان کارت هویت است. نداشتن شناسنامه، کارت ملی، دفترچه بیمه و اوراق شناسایی زنان معتاد و به تبع آن فرزندانشان یکی از مهمترین مشکلاتی است که باید به آن اشاره کرد. این افراد به دلیل اینکه فاقد مدارک شناسایی هستند به عنوان یک شهروند محسوب نمیشوند و از خدمات درمانی، بهداشتی، آموزشی، یارانه و… محروم هستند. روند تهیه اوراق هویت برای زنان معتاد و فرزندانشان یک مسیر سخت، ناهموار و در اغلب موارد بینتیجه است که باید توسط مسئولین رسیدگی شود.
با تجربهای که در این سالها به دست آوردهاید، به نظر شما مهمترین دلیل اعتیاد زنان چیست؟
تجربه ثابت کرده مردان توسط همجنسان خود معتاد میشوند و زنان توسط غیر همجنسان خود، یعنی پدر، برادر، شوهر، شریکجنسی و حتی پسرشان. زنان و دختران در خانواده های گسسته که دارای مشکلات زیادی هستند، افراد حاشیهنشین محمل خوبی هستند برای اینکه هزینه مواد مخدر پدر، شوهر و شریک جنسی خود را پرداخت کنند و به ادامه این کار تشویق میشوند. زنان با نداشتن آگاهی کافی و حاکم بودن نگاه مردسالارانه در جامعه دچار برچسبهای منفی میشوند، مواجه شدن با تحقیر و سرزنشهای پدر و برادر و مقایسه در خانواده گرفتار در دام عشقی نافرجام و انتخاب های نادرست از مهمترین دلایلی است که زنان را به اعتیاد میکشاند، چون از کودکی آموزشهای لازم برای نه گفتن را نیاموختهاند و ما پیشگیری سطح اول در کشور نداریم به همین دلیل درگیر مشکلات اعتیاد میشوند.
در پیشگیری سطح اول چه اتفاقی می افتد؟
پیشگیری سطح اول یعنی آموزش به فرزندان در تمام مقاطع تحصیلی از طریق مدارس تا کودک با توانایی و محدودیت هایش آشنا بشود، بتواند خوشبختی و لذت را درون خود پیدا کند و در برابر تعرض مقاومت کند. بیشتر کودکانی که مورد تعرض قرار میگیرند که متاسفانه پسران بیش از دختران شامل این موضوع میشوند، هیچ تصوری درباره روابط جنسی و سلامت جنسی ندارند و گاهی فکر میکنند این عمل یک نوع بازی است، حتی در خصوص خطرات، مضرات مواد مخدر محرک، انتقال ویروس ایدز هم به آنها آموزش داده نمیشود. هنوز افراد بسیاری فکر میکنند مواد گل و شیشه اعتیادآور نیست، همه این مسائل به دلیل فقر آموزش در کشور است.