یکی از موضوعاتی که همواره باعث نگرانی و سوال فارغ التحصیلان، ازجمله مددکاران اجتماعی بوده است علت اعلام چند رشته تحصیلی در عنوان شغلی مددکار اجتماعی است. برهمین اساس در ادامه توضیحاتی درباره پایه های قانونی این مسئله ارائه می شود. به نظر می رسد که همه فارغ التحصیلانی که قصد شروع کار در شغل مرتبط با رشته تحصیلی خود چه در بخش دولتی و چه غیردولتی را دارند لازم است این سند را مطالعه نمایند.
در نامه های اعلام نیاز و آگهی های استخدامی این مصوبه که حکم قانون را دارد به عنوان مبنا قرار می گیرد و در عناوین شغلی گفته شده به صورت خودکار همه رشته هایی که قانون تعیین کرده ذکر می شوند. این قانون در سال 1392 در گروه طبقهبندی مشاغل مرکز توسعه مدیریت و تحول اداری وزارت بهداشت وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی مورد بازنگری قرار گرفته است و در صورت درخواست تعدادی از دانشگاه های علوم پزشکی قابل تجدید نظر خواهد بود.( 1 )
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران سال گذشته اعلام کرد، طرح طبقه بندی مشاغل برای حرفه مددکاری اجتماعی در اوایل دهه هشتاد تنظیم و وضع شده است و همچنان از این طرح استفاده می شود و طبیعی است که در زمان تنظیم و تصویب این طرح، شرایط مثل زمان کنونی نبود، تعداد تحصیل کردگان مددکاری اجتماعی بسیار پایین بود و طبیعی بود که تنها به مدرک تحصیلی رشته مددکاری اجتماعی اکتفا نشود.
چارچوب رشته های تحصیلی برای مشاغل مختلف توسط همین طرح سازمان و مدیریت و برنامه ریزی اعمال شده است و در استخدامی جدید سازمانهای مختلف مخیر هستند که بسته به نیاز خودشان ، کدام رشته های تحصیلی را برای شغل مددکاری اجتماعی در نظر بگیرند و به همین دلیل است می بینیم که آرایش رشته های تحصیلی در سازمانهای مختلف برای مددکاری متفاوت است به فرض ممکن است سازمانی به روانشناس نیاز داشته باشد ولی مجوز روانشناس نداشته باشد و بیاید روانشناسش را از مجوز مددکاری تامین نماید و صرفا رشته های روانشناسی را از رشته های تعریف شده برای مددکاری انتخاب کند. این طرح این حسن هم را هم دارد به فرض مثال می توانند برای مشاغل دیگر و متشابه از رشته تحصیلی مددکاری اجتماعی و گرایشهای ان استفاده نمایند.
برخلاف برخی اظهارنظرهایی که صورت می گیرد در حال حاضر امکان جذب قانونی فارغ التحصیلان مهندسی، حسابداری و امثال آن در پست مددکاری اجتماعی وجود ندارد و بخش اعظم افرادی که در مجموعه وزارت بهداشت و درمان در سالهای اخیر جذب شده اند تحصیلات مددکاری اجتماعی دارند، اما باتوجه به این طبقه بندی در عنوان شغلی مددکار بهداشت و درمانی و نیز عنوان شغلی کارشناس بهداشت روانی و اعتیاد نام رشته مددکاری اجتماعی در کنار برخی “رشته های مرتبط” دیگر قید شده است.
با افزایش حداقل دستمزد، سایر ضمائم مرتبط با آن در فیش حقوقی کارگر، مانند اضافهکار و حقشیفت، نیز تغییر مثبت خواهد داشت. اجرای طرح طبقهبندی مشاغل در تمام کارگاهها الزامی است.
با این حال، گاه ممکن است کارگاههایی که کمتر از 10 نفر کارگر دارند، بر اساس ماده 191 قانون کار، برای مدت معینی، از اجرای مقررات مربوط به طرح طبقهبندی مشاغل، مستثنا شوند.
فایل های مرتبط:
فایل طرح طبقه بندی مشاغل وزارت بهداشت و درمان
فایل آیین نامه اجرایی طرح طبقه بندی مشاغل (تعاریف مرتبط)
براساس گفته های فوق به نظر می رسد با اجماع دانشگاه های علوم پزشکی و تعامل سازنده اساتید مددکاران اجتماعی با افراد تصمیم گیر در سایر رشته ها امکان حضور رشته مددکاری اجتماعی در آگهی های استخدامی فراهم خواهد شد.