از سال ۷۸ که مرکز مداخله در بحرانهای اجتماعی و نیز مرکز کودکان کار و خیابانی در آذربایجان غربی به راه انداخته شد، تا به امروز که با عنوان اورژانس اجتماعی در زمینه کاهش آسیبهای اجتماعی مشغول به فعالیت است، نتوانسته در اذهان عموم جا باز کند و برای آنها روشن سازد که همه راهها به کلانتری ختم نمیشود.
به گزارش ایسنا، وقتی در اوج ناامیدی به سر میبرید و مضطرب و سرگردان به سیم آخر میزنید، دری به روی شما باز میشود، کافی است گوشی تلفن خود را بردارید و شماره ۱۲۳ را بگیرید.
از آن سوی خط کسی پاسخ میدهد: شما با خط ۱۲۳ اوژانس اجتماعی بهزیستی آذربایجان غربی تماس گرفتهاید. خدمات این خط در زمینه کودکان آزار دیده، زنان آزار دیده و سایر آزارها و خشونتهای خانودگی است. لطفاً چند لحظه تامل فرمایید تا ارتباط با کارشناس برقرار شود.
معاون امور اجتماعی بهزیستی آذربایجان غربی گفت: ۳۹۵ نفر طی ۹ ماهه سال جاری برای دریافت خدمات به مرکز مداخله مراجعه کردهاند.
دکتر “زرین تاج علیزادگان”، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، افزود: از این تعداد ۲۳ نفر به خاطر همسرآزاری، پنج مورد کودکآزاری، چهار مورد خودکشی، ۲۳ نفر فرار از منزل،۴۰ زوج متقاضی طلاق، ۳۸ مورد بدسرپرستی، چهار نفر بر اثر اعتیاد، ۱۷ نفر به دلیل بیکاری، ۶۰ نفر به خاطر سایر خشونتها و ۱۲۸ نفر نیز متقاضی دریافت مشاوره بودهاند.
وی در خصوص خط تلفن ۱۲۳ نیز اظهار کرد: ۱۳۷۷ نفر با این خط در طول ۹ ماهه سال جاری تماس برقرار کردهاند که ۸۳۰ نفر زن و ۵۴۷ نفر مرد بوده و از این تعداد ۴۵ نفر با مداخله تلفنی، ۹۶ نفر ارجاع به خدمات سیار، ۴۳۳ نفر ارجاع به مرکز بحران، ۴۶ نفر ارجاع به مرکز کاهش طلاق و ۵۴۹ نفر ارجاع به مراکز مشاوره اجتماعی مشکلاتشان حل شده است.
معاون امور اجتماعی بهزیستی آذربایجان غربی با بیان اینکه ۵۵ مورد کودک آزاری، ۳۲ مورد همسرآزاری، ۱۴ مورد سالمند آزاری و سه مورد معلول آزاری عمده دلایل تماس با خط ۱۲۳ در طول ۹ ماهه بوده است، تصریح کرد: بازگشت به خانواده به عنوان مهمترین هدف مراکز امور آسیب دیدگان اجتماعی مطرح است.
علیزادگان با اشاره به تداد مراکز رسیدگی به امور آسیب دیدگان اجتماعی استان گفت: در حال حاضر ۱۹ مرکز فعال به تفکیک سه مرکز مداخله در بحران(اورژانس اجتماعی) که بخش نگهداری نیز دارند، در شهرهای ارومیه، خوی و مهاباد، سه مرکز کاهش طلاق در سه شهر فوق، شش پایگاه خدمات اجتماعی در شهرهای ارومیه، خوی، مهاباد، تکاب، سلماس و بوکان، سه مرکز خدمات سیار اجتماعی، یک مرکز خانه سلامت، دو خط ۱۲۳ در شهرهای ارومیه و خوی و یک مرکز نگهداری کودکان کار و خیابانی در ارومیه مشغول خدمات دهی به آسیب دیدگان اجتماعی هستند.
وی تصریح کرد: بهزودی خط ۱۲۳ در شهرستان مهاباد نیز راهاندازی میشود.
وی همچنین گفت: در ۹ ماهه سال جاری ۱۰ کودک با دستور قضایی به مراکز شبه خانواده یا همان خانههای کودکان و فرزندان بهزیستی فرستاده شدهاند.
معاون امور اجتماعی بهزیستی آذربایجان غربی، رازداری و تامین امنیت را جزو بدیهیترین شرایط ارایه خدمات در اورژانس اجتماعی عنوان کرد و افزود: خدمات مددکاری، روانشناسی، تربیتی، حقوقی، فرهنگی، آموزش به صورت سرپایی یا نگهداری موقت ۲۰ روزه که قابلیت تمدید به مدت ۲۰ روز دیگر را نیز داراست، از دیگر خدمات تخصصی در این اورژانس است.
وی عنوان کرد: اصل مهم برای ما فراهم سازی شرایط مناسب برای کسب اعتماد مراجعهکنندگان است.
وی ادامه داد: فردی که با اورژانس اجتماعی ارتباط برقرار میکند، چه از طریق پایگاههای سیار و چه از طریق ۱۲۳ ابتدا باید پذیرش شود، اولین برخورد یک پذیرش خوب است و آن را سنگ بنای کار میداند که اگر کج گذاشته شود، سایر مراحل دشوار خواهد بود. بویژه اگر خود آسیب دیده خانم باشد که پیچیدگیهای خاص خود را دارد.
علیزادگان مرحله بعد را اعتماد سازی برشمرد و اظهار کرد: براین اساس کارشناسان شاغل در اورژانس اجتماعی استان تلاش میکنند مداخلات اخلاقی و حرفهای را با رویکرد رازداری رعایت کنند تا افراد بتوانند اعتماد کنند.
معاون امور اجتماعی بهزیستی آذربایجان غربی در ادامه با اشاره به این که اورژانس اجتماعی به منظور توانمندسازی افراد در معرض آسیبهای اجتماعی شکل گرفته است، افزود: این اورژانس با اهداف کنترل و کاهش بحرانهای فردی، خانوادگی و اجتماعی در دسترس قرار دادن خدمات تخصصی و اورژانس بهزیستی به آحاد مردم، ارتقاء توانمندیهای افراد در معرض آسیب و آسیب دیده اجتماعی جهت مقابله با مسائل اجتماعی در شرایط بحرانی از طریق ارائه خدمات تخصصی و به موقع، ایجاد زمینه مشارکت مردم و سازمانهای غیر دولتی، جایگزینی مداخلات روانی- اجتماعی قبل از مداخلات قضایی انتظامی، انجام مداخلات روانی- اجتماعی در کنار مداخلات قضایی و نیز قضازدایی و پیشگیری از جرم تشکیل یافته است.
وی افزود: این اورژانس مواردی همچون زوجین متقاضی طلاق و افراد دارای اختلاف خانوادگی حاد، زنان و دختران در معرض آسیب اجتماعی یا آسیب دیده اجتماعی، افرادی که قصد خودکشی دارند یا اقدام به خودکشی کردهاند، کودکان خیابانی و کار، همسران آزار دیده، کودکان آزار دیده، مبتلایان به اختلال هویت جنسی، دختران و پسران فراری از منزل و سایر افرادی که در شرایط بحرانی قرار دارند را پوشش میدهد.
وی گفت: هدف این است که پای جوانان یا نوجوانانی که از خانه فرار میکنند، پدر و مادری که به هر دلیل کودک خود را آزار میدهند یا هر کس به هر نحوی که دچار یکی از آسیبهای اجتماعی میشود، در اولین مرحله به کلانتری باز نشده و برای او پرونده قضایی تشکیل نشود.
اورژانس اجتماعی با زیر مجموعههای خود سعی دارد دسترسی مردم را به خدمات خود آسانتر کند تا همانطور که مردم در زمان حادثه به راحتی با آتش نشانی، فوریتهای پزشکی یا پلیس ۱۱۰ تماس میگیرند، در صورت لزوم بتوانند به سرعت با روانشناسان، روانپزشکان و مددکاران اجتماعی ارتباط برقرار کرده و مشکل خود را تا قبل از این که حاد و لاینحل شود، برطرف کنند و در این میان فرهنگسازی برای مردم بویژه شهرهای کوچک و محروم به دلیل شرایط ویژه از طریق رسانهها و مسوولان میتواند در کنار هماهنگی و همکاری سایر سازمانها و ارگانهای ذی ربط با بهزیستی نتایج مثمر ثمری از جمله پیشیگری و کاهش آسیبهای اجتماعی را به ارمغان آورد.