چهارشنبهسوری ریشه اسلامی دارد
به گفته ابهری برخی از کارشناسان معتقدند که چهارشنبهسوری دارای ریشه اسلامی نیز هست و به ماجرای مختار ثقفی باز میگردد.
این آسیبشناس با بیان اینکه سوزاندن کمد، انفجار گازپیکنیک و … سنت نیست و هیچ ربطی به چهارشنبهسوری ندارد، گفت: در صورتی که پلیس یا سازمان آتشنشانی با افرادی که دست به این کار میزند برخورد کند هیچکس حق گلگی ندارد.
وی با بیان اینکه در طول سال موضوع تخلیه انرژی را برای فرزندانمان به بهانههای مختلف فراهم نکردهایم، خاطرنشان کرد: مراسمی مشابه چهارشنبهسوری تحت عنوان « بونفایر» در آخرین یکشنبه سال میلادی در انگلستان اجرا میشود که در آن شهروندان با عروسکی به نام «گای» به در منازل میروند و برای عروسکشان شیرینی میگیرند.
به گفته ابهری در این مراسم نه کسی دچار قطع عضو میشود و نه کسی بچهاش سقط میشود و نه اتفاقهای مشابه آن رخ میدهد.
22 سازمان ونهاد وظیفه پیشگیری از حوادث چهارشنبهسوری را بر عهده دارند
به گزارش ایسنا، این کارشناس علوم اجتماعی با تاکید بر اینکه 22 سازمان و نهاد وظیفه پیشگیری از حوادث چهارشنبهسوری را بر عهده دارند، خاطرنشان کرد: متاسفانه این نهادها در طول سالیان گذشته به وظایفشان عمل نکردند و در حال حاضر این وظایف بر دوش نهادهایی مانند پلیس، آتشنشانی و شهرداری محول شده است.
به گفته وی در صورتی که این نهادها تا این حد وسیع برای رویدادهایی نظیر چهارشنبهسوری در حالت آمادهباش قرار گیرند سرویسدهی آنان در این زمان و رسیدگی به سایر وظایفشان روبرو خواهد شد.
افزایش یکهزارنفری آسیبدیدگان در سال گذشته آسیبدیدگی چهار برابری پسران نسبت به دختران
ابهری با بیان اینکه در سال 88 ، یکهزار و 928 نفر در حوادث چهارشنبه آخرسال دچار حادثه شدهاند اظهار کرد: این در حالیست که این آمار در سال 89 با افزایش حدود یکهزار نفری به دو هزار و 888 نفر رسیده است که امیدوارم این آمار در سال 90 بیش از یکهزار نفر کاهش داشته باشد.
به گفته این کارشناس علوم اجتماعی بر اساس آمار در سال گذشته پسران چهار برابر دختران دچار آسیبدیدگی شدند که از این میان 32 درصد آنان دانشآموز بودند.
وی با بیان اینکه 48 درصد این افراد در حین بازی دچار حادثه شدهاند، گفت: 46 درصد دیگر نیز به دلیل استفاده از وسایل آتشبازی غیراستاندارد دچار حادثه شدهاند.
وسایل امروزی آدم را به یاد خمپاره و کاتیوشا میاندازد
به گزارش ایسنا، ابهری با بیان اینکه لوازم آتشبازی امروزه آدم را به یاد خمپاره، کاتیوشا و ادوات جنگی میاندازد تصریح کرد: افرادی ارز را از کشور ما خارج میکنند و به جای آن این مواد محترقه را وارد بازار میکنند که معتقدم بهتر است به جای این اقلام غیراستاندارد با این قیمتهای زیاد از خارج از کشور بیاوریم انواع استاندارد آن را در داخل کشور به صورت ایمن تولید و در مراکز معتبر به فروش برسانیم.
چه بخواهیم چه نخواهیم چهارشنبهسوری برگزار میشود
این آسیبشناس مسایل اجتماعی با تاکید بر اینکه چه بخواهیم و چه نخواهیم مراسم چهارشنبهسوری برگزار میشود تصریح کرد: پس چه بهتر خودمان بیایم و این مواد را به صورت استاندارد تولید کنیم.
وی با اشاره به فوت پنج نفر و نقص عضو 18 تن دیگر بر اثر حوادث چهارشنبهسوری تصریح کرد: دست به عنوان اولین نقطه در معرض خطر با 37 درصد و پس از آن چشم با آمار 29 درصد آسیبدیدگی در صدر قرار دارد.
هیجانطلبی غریزه فطری در جوانان است
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه هیجانطلبی یک غریزه فطری در جوانان است، گفت: جوانان دوست دارند هیجان خود را تخلیه کنند.
وی با تاکید بر اینکه باید با واردکنندگان این مواد نیز برخورد کرد تصریح کرد: ما تنها میآییم در این بحث آمار سوختهشدگان و آسیبدیدگان را مطرح میکنیم اما اگر بخواهیم آمار آسیبدیدگان غیرمستقیم را نیز حساب کنیم این آمار شدیدا بالا خواهد بود.
تاثیر غیرمستقیم انفجارها پس از چهارشنبهسوری مشخص میشود
به گفته ابهری افرادی که ناراحتی قلبی و مغزی دارند و غیره بر اثر وارد شدن شوکها و ضربههای ناشی از انفجار مواد محترقه در ایام چهارشنبهسوری با عوارضی روبرو میشوند که بروز آن پس از چهارشنبهسوری خواهد بود.
شوکهای وارد شده به بانوان باردار بر روی جنین تاثیر دارد
به گفته این آسیبشناس مسایل اجتماعی وارد شدن شوکها و استرسهای ناشی از این انفجارها نیز علاوه بر اینکه ممکن است سبب سقط جنین در برخی از بانوان باردار شود ممکن است تاثیراتی نیز بر روی جنین و سلامت آن پس از تولد داشته باشد.
بزرگداشت یک سنت نباید چنین هزینه گزافی داشته باشد
به گزارش ایسنا ابهری با تاکید بر اینکه بزرگداشت یک سنت آیین و فرهنگ نباید دارای چنین هزینه گزافی داشته باشد اظهار کرد: اطلاعرسانی، آموزش و استفاده از رسانهها تاثیر زیادی در کنترل این رفتارها در چهارشنبهسوری خواهد داشت.
اختصاص مکانهای مشخص برای برگزاری چهارشنبهسوری کنترلها باید از مهدهای کودک آغاز شود
این کارشناس علوم اجتماعی همچنین در بخش دیگری از سخنانش پیشنهاد داد شهرداری با همکاری سازمانهایی نظیر آتشنشانی و مدارس مکانهایی را در پارکهای سطح شهر ایجاد کنند تا شهروندان در کنار گروههایی نظیر ارکستر، آتشبازی و … آیین چهارشنبه آخرسال را بدون اقلام غیراستاندارد و خطرآفرین برپا کنند.
این آسیبشناس با اشاره به نقش رسانهها در کنترل و پیشگیری از حوادث آخرسال تصریح کرد: افرادی که رفتار پرخطری را انجام میدهند و به همین وضع به خیابانها میآیند طبیعتا نه روزنامه میخوانند و نه تلویزیون ایران را نگاه میکنند بنابراین باید گفت با بگیر و ببند و تبلیغات نه تنها نمیتوان کاری کرد بلکه اتلاف هزینه نیز محسوب میشود.
وی با بیان اینکه امروزه نسل جوان بیشتر به جای مراجعه به روزنامه به اینترنت رجوع میکنند تصریح کرد: باید یک نسل بگذرد تا بتوان فرهنگ صحیح چهارشنبهسوری را اجرا کرد، بنابراین بهتر است از مهدهای کودک و مدارس ابتدایی آغاز کنیم تا بتوان نسلهای بعدی را درست کرد.

به گزارش ایسنا، داوود صفایی، روزنامهنگار و پژوهشگر علوم ارتباطات در بخش دیگری از این میزگرد گفت: رشد و تراکم جمعیت، فرهنگ صنعتی و … چهارشنبه سوری را به معضلی بزرگ تبدیل کرده است.
وی با بیان اینکه کودکان به میزان زیادی تحت تاثیر مستقیم و غیرمستقیم رسانهها قرار دارند، خاطرنشان کرد: در طول سی و دو سال اخیر تلاش زیادی شده که افراد با تاثیر گرفتن از رسانهها رفتارهای مطلوب خود را افزایش و نامطلوب را کاهش دهند اما افزایش آمارها در این مدت بیانگر این است که در این زمینه موفق نبودهایم و نیازمند تغییر رویکردیم.
شبکههای مختلف تلویزیون ایران مملو از خشونتند
وی با بیان اینکه هرآنچه که در طول یکسال از نظر فرهنگی و حوزه پیشگیری کاشتهایم را در شب چهارشنبهسوری درو خواهیم کرد، خاطرنشان کرد: شبکههای مختلف تلویزیون ایران مملو از خشونتند و آن را امری طبیعی، رایج و معمولی نشان میدهند.
به گفته وی هرچندگاهی جشنی گرفته میشود و مسئولان شبکهای را افتتاح میکنند بدون اینکه اثرات آن را بررسی کنند.
وی یکی دیگر از نهادهای مروج خشونت را شبکه نمایش خانگی دانست و گفت: به عنوان مثال حتی پیش از آغاز یک فیلم کارتونی مانند پلنگ صورتی هم چندین فیلم با درونمایه خشن تبلیغ میشود.
به گفته صفایی باید برنامهسازهای تلویزیون تجدیدنظری صورت بگیرد چرا که حتی در سریالهای تلویزیونی ملایم نیز که فاقد صحنههای خشن هستند محاورهها وگفتگوها دارای بار خشونتی هستند.
وی محیط اجتماعی را نیز از دیگر مکانهای تاثیرگذار بر انسانها اعلام کرد و افزود: تا زمانی که یک جایگزین سازنده و مثبت برای آتشبازی ایجاد نشود ناهنجاریهای چهارشنبه آخرسال نه تنها حل نمیشود بلکه حادتر نیز میشود.
وی با اشاره به ایده برگزاری مراسم چهارشنبهسوری در محلهای مشخص نظیر پارکها خاطرنشان کرد: به نظر میرسد در صورتی که این مراسمها در این مکانها انجام شود افراد روانپریش و مجرمانی که به دنبال ایجاد ناهنجاری در چهارشنبهسوری هستند دیگر در این مراکز حضور پیدا نخواهند کرد.
به گزارش ایسنا، این روزنامهنگار و پژوهشگر علوم ارتباطات با اشاره به امکان تبلیغ هشدارهای پیشگیرانه در خصوص چهارشنبهسوری از رسانه ملی تصریح کرد: در چندسال اخیر رسم بوده که شبکههای تلویزیونی با صرف میلیونها تومان یک سریال مخرب بسازند اما متاسفانه وقتی که نوبت به هشدارها میرسید آنان از سازمانهایی نظیر آتشنشانی و … پول میگرفتند.
قوه قضاییه نقش تخریبی صداوسیما را بررسی کند
وی با بیان اینکه قوه قضاییه باید بررسی کند که صدا و سیما چقدر نقش تخریبی داشته است گفت: همانطور که یک کارخانه به دلیل آلوده کردن هوا تعطیل میشود و یا جریمه میپردازد باید این قانون در مورد صدا و سیما نیز اعمال شود.
اقدام برای چهارشنبهسوری باید از فردای چهارشنبهسوری قبلی آغاز شود
وی با بیان اینکه اقدام برای چهارشنبهسوری را باید از فردای چهارشنبهسوری قبل آغاز کرد، تصریح کرد: تلویزیون باید یک تجدیدنظر در ساخت برنامههایش انجام دهد.
وی با بیان اینکه تاثیر پیامهای غیرمستقیم بیشتر از پیامهای مستقیم است، اظهار کرد: مخاطبان افرادی آگاه هستند و هرگاه پیامی که از رسانه ملی پخش میشود با باورهایشان مطابقت نداشته باشد آن را نمیپذیرند.
به گفته وی طبیعتا افرادی که به قصد ایجاد ناامنی در چهارشنبه آخرسال اقدام به ساخت و استفاده از بمبها و نارنجکهای دستی میکنند مطبوعات را مطالعه نمیکنند و باید بررسی کرد که رسانه تاثیرگذار بر روی رفتار چیست
آسیبهای ناشی از چهارشنبهسوری علاوه بر فیزیکی بودن، روانی نیز است
همچنین در ادامه این نشست دکترمصطفی فروتن، عضو شورای سیاستگذاری جامعه ایمن و محقق علوم رفتاری با بیان اینکه آسیبهای ناشی از حوادث چهارشنبهسوری علاوه بر فیزیکی بودن، روانی نیز است، تصریح کرد: باید راههای برگزاری ایمن و صحیح این مراسم به کودکان آموزش داده شود.
وی با بیان اینکه چهارشنبهسوری یک پدیده چندوجهی است، گفت: در راهکارهای روانشناختی حل این معضلات سه آیتم اصلی کودکان، والدین و جامعه را داریم.
وی با بیان اینکه در هر پدیدهای چند عامل وجود دارد گفت: اولین فردی که در این مواقع مخاطب قرار میگردد کودک است چرا که وی میخواهد در شرایط نرمال اقدام کند بنابراین باید فلسفه چهارشنبهسوری به زبان عامیانه به وی توضیح داده شود.
عضو شورای سیاستگذاری جامعه ایمن بازگو کردن خطرات ناشی از چهارشنبهسوری غیرایمن برای کودکان از دیگر راهکارهای پیشگیری و کنترل حوادث تلخ چهارشنبهسوری دانست.
فروتن همچنین درباره نقش والدین در پیشگیری از اتفاقات چهارشنبه آخرسال خاطرنشان کرد: نزدیک به 85 درصد از والدین مراجعه کننده ما مهارت کافی را برای آموزش به فرزندانشان را ندارند بنابراین باید آموزشها و نحوه رویارویی با چهارشنبهسوری به والدین آموزش داده شود.
وی با اشاره به این که فرهنگسازی یعنی ایجاد شرایط تخلیه هیجانات از طریق فراهم کردن اوقات فراغت، تصریح کرد: مداخله والدین و همراهی هوشمندانه آنها با فرزندانشان در مراسم چهارشنبهسوری تاثیر بسیار زیادی در امر کنترل و پیشگیری از ناهنجاریها در این ایام خواهد داشت.
وی ایجاد زیرساخت برای تخلیه هیجانات در طول سال، برگزاری مراسمات تعاملی با همکاری سازمانهای مرتبط، توسعه فضاهای ورزشی و فرهنگی رایگان یا با هزینه کم را نیز از دیگر مواردی برشمرد که در گزینه سوم یعنی جامعه باید لحاظ شود.
این محقق علوم رفتاری نظم و نظارت افراطی و تفریطی والدین بر کودکان، مشاجرات خانوادگی، غفلت اجتماعی در مدارس و … را از علل بروز سوء رفتار در کودکان دانست.
به گفته فروتن رویکرد هیجان رویکردی هیدرولیکی است که باید تخلیه شود.
به گزارش ایسنا، وی همچنین با اشاره به نتایج تحقیقاتی که در سال 86 در غرب تهران انجام شده است، گفت: در این تحقیق که در چهارشنبه آخرسال انجام گرفته 76 درصد شرکتکنندگان دارای سن کمتر از 30 ، 19 درصد سنی بین 30 تا 50 و مابقی دارای سن بیشتر از 50 سال هستند که از این میان 71 درصد را مردان و مابقی را زنان شامل میشوند.
به گفته فروتن 60 درصد افراد شرکت کننده در این گروه دارای مدرک تحصیلی کمتر از دیپلم (در حال تحصیل)، 31 درصد دیپلم تا لیسانس و 9 درصد نیز بالاتر از لیسانس بودهاند.
وی ادامه داد: نیاز به شادی، هیجانخواهی، کمبود امتحانات تفریحی، بیکاری و تماشای برنامه، تاثیر دوستان و احیای سنت از دلایلی است که این افراد برای حضور خود در مراسم چهارشنبه آخرسال اعلام کردهاند.
به گفته این محقق علوم رفتاری همچنین در تحقیق دیگری از افراد پخشکننده مواد محترقه در این مراسم صورت گرفته آنان هیجانخواهی، جوپذیری، ناآگاهی و … از علل این اقدامشان برشمردند.
به گفته این عضو شورای سیاستگذاری جامعه ایمن تمامی این مولفهها در افراد شرکتکننده و پخشکننده در یک نقطه به هم میرسند و آن هیجان است.