آفتاب: یک متخصص امور سالمندان با بیان اینکه 70 درصد سالمندان فاقد پوشش بیمه تکمیلی هستند، گفت: نیاز است برای تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار گرفتن این افراد، اقدامی جدی صورت گیرد تا آنها به دلیل هزینههای بالای درمان به سمت فقر رانده نشوند.
دکتر حسین نحوینژاد اظهار کرد: طبق اعلام وزارت بهداشت 34 درصد تختهای بیمارستان توسط سالمندان اشغال شده است و بر اساس آمارها، نیمی از اعمال جراحی هم در سنین بالا انجام میشود، لذا با توجه به هزینههای بالای درمان و اعمال جراحی، گسترش پوشش بیمه تکمیلی در میان سالمندان ضرورت دارد.
وی در ادامه با با بیان اینکه بیش از 80 درصد سالمندان تحت پوشش بیمه پایه قرار دارند، گفت: آن تعداد که تاکنون تحت پوشش بیمه پایه قرار نگرفتهاند نیز میتوانند با مراجعه به مراکز بیمهای خود را بیمه کنند، چرا که دستیابی به بیمه پایه در کشور سهلالوصول شده است.
این متخصص امور سالمندان با تاکید بر اینکه در سن سالمندی تغییرات مختلفی اعم از تغییرات فیزیولوژیکی، روحی و اجتماعی در انسان رخ میدهد، عنوان کرد: سن پیری و بازنشستگی در کشور ما به صورت قراردادی 65 سال تعریف شده است و البته باید گفت ورود به این سن الزاما به معنای پیری، ضعف و ناتوانی نیست.
افزایش شیب سالمندی در جامعه
نحوینژاد در ادامه گفت: در میان سالمندان بروز پیری زودرس و دیررس مشاهده میشود و این اتفاق به روش زندگی افراد و میزان پایش سلامت جامعه بستگی مستقیم دارد، به طوری که اگر جامعهای بتواند برای شهروندان خود موازین کودکی، جوانی، میانسالی و سالمندی سالم را برنامهریزی کند، دیگر شاهد بروز پیری زودرس نخواهیم بود.
وی در ادامه با اشاره به افزایش شیب سالمندی در جامعه عنوان کرد: این امر به دو دلیل افزایش امید به زندگی به سن 70 سال و کاهش زاد و ولد اتفاق افتاده است و اگر این مسیر ادامه یابد تا حدود 40 سال آینده از هر چهار ایرانی یک نفر سالمند است و باید برای تبدیل این چالش به فرصت، مشکلات سالمندی را شناسایی و حل کرد.
این متخصص امور سالمندان در ادامه با تاکید بر اینکه نخستین مشکل سالمندان مشکلات فرهنگی است، گفت: تا زمانی که دیدگاهها نسبت به فرآیند سالمندی تغییر نکند، مشکلات سالمندی علیرغم تزریق بودجههای کلان به قوت خود باقی خواهد ماند.
سالمندی سن ناتوانی نیست
وی افزود: لازم است این تفکر در جامعه ایجاد شود که سالمندی سن ناتوانی نیست و یک سالمند میتواند برای اعضای جامعه خود مفید باشد و لازم است این فرهنگسازی از طریق رسانههای جمعی، ملی، آموزش در مدارس و دانشگاهها انجام شود.
به گفته نحوینژاد، بزرگترین چالش حوزه سالمندی این است که هنوز فرهنگ شناخت صحیح سالمندی در جامعه ایجاد نشده است.
نگاه ویژهای به طب سالمندی وجود ندارد
این متخصص امور سالمندان در ادامه با بیان اینکه فقدان شبکه جامع پایش سلامت سالمندان در جامعه دومین چالش بزرگ پیشروی سالمندان است، عنوان کرد: برخی بیماریها و معضلات بهداشتی و درمانی در سالمندی رخ میدهد و قسمت زیادی از این بیماریها با انجام آزمایشات ساده قابل پیشگیری است.
نحوینژاد در ادامه با تاکید بر اینکه در زمینه بهداشت و درمان سالمندان نگاه ویژهای به طب سالمندی وجود ندارد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر تنها به افزایش تعداد متخصصان طب سالمندی توجه میشود و این در حالیست، که لازم است در فصول آموزشی دانشگاههای پزشکی، پیراپزشکی، روانپزشکی و حتی مددکاری اجتماعی به سالمندی نگاهی جدی شود.
پدیده چنددارویی از معضلات اساسی پیشروی سالمندان
به گفته وی از دیگر معضلات اساسی سالمندان پدیده چنددارویی است، چرا که سالمندان به دلیل بیماریهای مختلف، داروهای متعددی را مصرف میکنند، در حالی که بسیاری از این داروها باعث ایجاد تداخلات دارویی میشود و لذا لازم است، مصرف آنها تعدیل شود تا عوارض جانبی آنها به حداقل برسد و چون این پایشها انجام نمیشود، بهداشت و درمان سالمندان کارآیی لازم را ندارد.
70 درصد سالمندان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند
این متخصص امور سالمندان در بخش دیگری از گفتوگو با ایسنا، با برشمردن مشکلات بیمهای به عنوان سومین مشکل عمده سالمندان کشور گفت: در صورت برخورداری فرد سالمند از بیمههای اجتماعی، سالمند از مستمری نهادهای رفاهی برای تعیین حداقل معیشت زندگی خود استفاده میکند، این در حالیست که 70 درصد از سالمندان در حال حاضر تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دارند.
نحوینژاد در ادامه تاکید کرد: لازم است، در زمینه پرداخت مستمری دوران سالمندی و تامین حداقل معیشت برای 30 درصد سالمندان باقی مانده اقدامی جدی صورت گیرد.
بیمه مراقبتی در شورای عالی بیمه تصویب شود
وی در ادامه با بیان اینکه بیمه مراقبتی از دیگر نیازهای سالمندان است که لازم است در کشور اجرایی شود، اظهار کرد: در صورت اجرای این بیمه، افراد در زمان جوانی حق بیمهای را پرداخت میکنند تا در زمان پیری و ناتوانی این حق بیمه به صورت پرداخت هزینههای مراقبتی به کار رود و لازم است بیمه مراقبتی در شورای عالی بیمه به تصویب برسد.
نحوینژاد افزود: در صورت تصویب این بیمه افرادی که توان پرداخت حق بیمه خود را دارند، آن را پرداخت میکنند و افرادی که توان مالی ندارند از طریق دولت و یارانهها مورد حمایت قرار میگیرند.
این متخصص امور سالمندی در ادامه با برشمردن مشکل مناسبسازی عبور و مرور به عنوان یکی دیگر از عمدهترین مشکلات سالمندان، اظهار کرد: در حال حاضر بسیاری از اماکن عمومی، معابر، خیابانها، پارکها، مکانهای تفریحی برای سالمندان و معلولان مناسبسازی نشده و سالمندان نمیتوانند به راحتی وارد اجتماع شده و از امکانات اجتماع استفاده کنند، ضمن اینکه آلودگی هوا هم امکان عبور و مرور سالمندان در مراکز شهر را با مشکل مواجه میکند.
نحوینژاد در ادامه با بیان اینکه مساله بعدی سالمندان وضعیت آنها در مراجعات برای استفاده از خدمات عمومی نظیری شهرداری، بانک، اماکن فرهنگی، هنری و غیره است، تصریح کرد: لازم است، برای سالمندان امکانات ویژهای مانند سیستم نوبتدهی جداگانه، بلیت نیمبها و غیره در استفاده از خدمات عمومی اختصاص یابد، ضمن اینکه ضروری است دسترسی سالمندان به سیستمهای اطلاعرسانی تسهیل شود.
سه چهارم حوادثی که برای سالمندان رخ میدهد، در خانههای آنها اتفاق میافتد
وی در ادامه با بیان اینکه مشکلات تغذیهای و مناسبسازی نشدن منازل از جمله دیگر مشکلات سالمندان است، گفت: حدود سه چهارم حوادثی که برای سالمندان اتفاق میافتاد، در خانههای آنها رخ میدهد و این موضوع ضرورت آموزش و مناسبسازی خانههای سالمندان را افزایش میدهد تا از این طریق آسیبهای دوران سالمندی به حداقل برسد، ضمن اینکه باید در تغذیه سالمندان به مواد غذایی مورد نیاز آنها از جمله ویتامینها و پروتئینها توجه جدی شود.
مجلس، قانون حمایت از سالمندان را برای جلوگیری از تضییع حقوق سالمندان تصویب کند
این متخصص امور سالمندان با بیان اینکه نرخ بروز سالمندآزاری در جامعه ما نسبت به سایر نقاط جهان بسیار کمتر است، اما صفر نیست، اظهار کرد: لازم است برای ایجاد راههای جلوگیری از سالمندآزاری، تدابیر جدی در نظر گرفته شود. ضمن اینکه باید گفت سالمندآزاری تنها به معنای آزار فیزیکی نیست و هرگونه نادیدهانگاشتن، محدود کردن حق سالمند برای اختیار محل سکونت، تحقیر کردن و غیره، مصداق سالمندآزاری است و باید با آن به شدت برخورد کرد.
به گزارش ایسنا،نحوینژاد با تاکید بر ضرورت تدوین قوانین راهگشا برای جلوگیری از سالمندآزاری نیز عنوان کرد: لازم است، مجلس شورای اسلامی قانون حمایت از سالمندان را برای جلوگیری از تضییع حقوق سالمندان تصویب کند.
مطالب مرتبط:
سالمندان قربانی جدال نادرها و سیمین ها
ضرورت احیاء شورای ملی سالمندان در استان البرز
لزوم نگاه عدالت محور به سلامتی سالمندان