بنابر اظهارات مدیرعامل NGO جامعه پاک آسیا، اغلب زنان معتاد بهبودیافته، تحصیلات کمتر از سیکل دارند.
به گزارش خبرنگار «اجتماعی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، نصیر طالبی در مراسم افتتاح مرکز بهبودی اقامتی مهر مادر با بیان اینکه تاسیس مراکز بهبودی ویژه زنان شرایط خاص اجتماعی، سیاسی، اقتصادی دارد، گفت: بدین خاطر سازمانهای مردم نهاد نمیتوانند به راحتی مجوز مراکز اقامتی بهبودی برای زنان را بگیرند و فرایند طولانی اعتمادسازی ارگانهای شهرستان ورامین برای تاسیس مرکز بهبودی اقامتی مهر مادر بیش از دو سال طول کشید.
به گفته وی، یکی از مشکلات برای تاسیس این مراکز این است که مراکز یا باید توسط معتادان بهبود یافته از طریق گروههای همسان مدیریت شوند و طبق آیین نامهها این معتادان بهبود یافته باید تجربه کافی داشته و مدرک سیکل داشته باشند، اما اغلب زنان معتاد بهبود یافته تحصیلات کمتر از سیکل دارند.
طالبی در ادامه با اشاره به اختصاص 45 میلیون تومان برای ایجاد این مرکز گفت: این مرکز از طریق خدمات تلفیقی تیم پزشکی و گروههای همراه اداره میشود.
مدیرعامل جمعیت پاک آسیا در ادامه با بیان اینکه این مرکز ظرفیت 50 نفر را دارد، اما اعتبار لازم برای اسکان 50 نفر در آن وجود ندارد، گفت: در حال حاضر 15 معتاد در حال بهبودی در این مرکز نگهداری میشوند که 70 درصد آنها به خاطر مصرف آمفتامینها دارای علائم روانپریشی از جمله توهم، پارانویید، همگزندی و آسیب هستند.
طالبی افزود: لازم است نیروهای خدماتی دائما مراقب این افراد باشند، چرا که یا به خود یا به دیگران آسیب میرسانند، بدین دلیل باید نیروهای خدماتی آموزش لازم را برای رفتار با این افراد بیاموزند.
وی در ادامه با تاکید بر لزوم ارائه خدمات روانپزشکی در این مراکز گفت: در این مرکز از دارو هیچ گونه استفادهای نمیشود، چرا که مرکزی که آلوده به دارو میشود، همچون زندانها دچار سوء مصرف شده و مشکل پیدا میکند و بدین خاطر از پزشکانی به صورت میان مدت استفاده میشود.
مدیرعامل NGO جامعه پاک آسیا در ادامه با تاکید بر اینکه هیچ چشم منتظری برای این زنان در بیرون وجود ندارد، بر لزوم ارائه خدمات مددکاری و مداخلات چند دستگاهی برای حمایت از آنها تاکید کرد و افزود: این معتادان امروز بیش از خدمات پزشکی و روانشناختی به مداخلات مددکارانه نیاز دارند تا دوباره پس از بهبودی به کف خیابان بازنگردند.
به گفته وی، برخی از این زنان پیش از این کارگر جنسی بودهاند و بدین جهت داشتن یک سرپناه این چنینی برای آنها که در آن تزریق و پایپ را کنار گذاشته و خدمات هتلینگ دریافت میکنند، هرچند که جامع و کامل نباشد، اما کافی است.
طالبی که خود معتاد بهبود یافته بوده است، در ادامه عنوان کرد: من خود اولین ورودی مرکز اقامتی میان مدت در ایران هستم و به فعالیت مراکز اقامتی میان مدت بدون ساختار و سلسله مراتب اعتقاد دارم.
وی در ادامه تاکید کرد: اگر درمان منطبق با روشهای علمی نباشد، مقاومت درمانی ایجاد میکند.
وی افزود: اغلب این زنان را پس از بهبودی، خانوادهها نمیپذیرند و آنها دوباره به کف خیابان بر میگردند و به مجرد اینکه پایشان به پاتوق قبلی برسد، مصرف میکنند و این امر خود مقاومت درمانی به دنبال دارد، لذا درمان اعتیاد علیرغم تصور برخی دست اندرکاران که تصور میکنند اگر معتادان 30 روز کف خیابان نباشند، آسیب کمتر میشود، بعد از خروج معتادان از این مراکز، آسیب و میزان و نوع مواد مصرفی معتادان شدت مییابد.