کد خبر: 5057 | تاریخ انتشار: ۰:۰۱:۲۴ - سه شنبه ۱۱ مهر ۱۳۹۱ | بدون نظر | |

سرمایه اجتماعی تاثیر گذار بر ایجاد تشکل‌های داوطلبانه

 

به گزارش خبرگزاری فارس سرهنگ رضا غنی‌لو در یادداشتی به بررسی شعار هفته ناجا و جایگاه سرمایه اجتماعی در پلیس پرداخته است.

وی در یادداشت خود آورده:

فرمانده ناجا در شعار هفته نیرو انتظامی در سال 91 را «سرمایه اجتماعی اساس اقتدار ما» اعلام کردند و ما می‌دانیم که کلید واژه‌های هر شعاری اصولاً نقاط نشانه‌گذاری شده و سمت سوی حرکت سازمان‌ها است.

هرچند جامعه ایرانی خصوصاً بعد از اسلام عملا نشان داده که هر وقت به سرمایه‌های اجتماعی خود آگاه شده و تکیه کرده به هر آنچه می‌خواسته است رسیده و غفلت از آن باعث ویرانی‌های اجتماعی و فرهنگی شده است ولی این اصطلاحات در ادبیات محاوره‌ای ما شاید جدید بوده و نیاز به رمز گشایی داشته باشد.

در حالی که سرمایه مادی بر دارایی‌های مادی و سرمایه انسانی به ویژگی‌ها و استعداد‌های افراد اشاره دارند، سرمایه اجتماعی ناظر بر ارتباطات و شبکه‌های اجتماعی، هنجارها و اعتماد متقابل ناشی از آنهاست. از نظر جامعه شناسان سرمایه اجتماعی بر قابلیت جامعه برای ایجاد انواع تشکل‌های داوطلبانه دلالت دارند که افراد را به همکاری با یکدیگر و در نتیجه حفظ تکثر گرایی مردم محور تشویق می‌کند و لذا در سایه همبستگی اجتماعی دستیابی به اهداف مشترک تسهیل می‌شود که آن‌ را دارای ویژگی‌های زیر می‌دانند.

1- وجود مجموعه متراکم از سازمان‌ها و شبکه‌های اجتماع محلی

2- سطوح بالای تعهد مدنی و یا مشارکت در شبکه‌های اجتماعی محلی

3- هویت محلی قوی و مثبت و احساس تجانس و برابری با اعضا اجتماع محلی

4- هنجار‌های تعمیم یافته محلی مربوط به اعتماد و کمک متقابل بین اعضا اجتماع محلی و اینکه آیا آنها یکدیگر را می‌شناسند یا خیر؟

5- شبکه‌های مشارکت محلی که تجسم همکاری‌های موفقیت آمیز گذشته هستند و می‌توانند همچون الگویی فرهنگی برای همکاری‌های آتی عمل کند.

و لذا قدرت و کارایی سرمایه اجتماعی در جامعه به میزان پایبندی اعضا آن جامعه و هنجارها و ارزش‌های مشترک و توانایی آنها برای چشم پوشی از منافع شخصی در راستا خیر و سعادت همگانی بستگی دارد از نظر جامعه شناسان سرمایه اجتماعی تاثیر بسزایی بر اثر بخشی عملکرد جوامع مدرن دارد و شرط لازم برای ثبات آنهاست.

از منظر توسعه پایدار، سرمایه اجتماعی در کنار سایر سرمایه‌ها، جزئی تفکیک ناپذیر از مجموعه ثروت هر ملتی است و یکی از عواملی توسعه جوامع به شمار می‌رود. وجود سرمایه اجتماعی به عنوان ساز و کاری برای ارتقای توسعه بوده و فقدان و فرسایش آن مانعی برای توسعه اجتماعی است.

سرمایه اجتماعی از ویژگی خودزایی و خود مولدی برخوردار است. به این معنا که با استفاده از آن زمینه برای تولید و تقویت آن فراهم می‌شود و عدم استفاده از آن موجب تقلیل و نابودی می‌شود و این امر موجب تفاوت بین سرمایه اجتماعی و دیگر اشکال سرمایه شده است.

نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به عنوان نهادی پیشرو و بر آمده از نیاز جامعه به نظم و امنیت که از اصلی‌ترین نیازهای بشری است بیشترین سطح تماس را در گستره پایتخت تا نقاط صعب العبور در مرزها با مردم و حاکمیت دارد و با اعتقاد عملی به این اصل که امنیت یک تولید جمعی است سعی در آماده سازی بسترهای لازم برای درون‌زا و اجتماعی شدن مقوله نظم و امنیت عمومی کرده است.

نگاهی گذرا و تیتروار به مجموعه اقدامات مشارکت جویانه و اعتماد ساز در مقوله‌های اطلاع رسانی و آگاه سازی، آموزش همگانی و مشارکت عمومی در تاسیسات ساختاری مانند توسعه و فعال‌تر کردن مرکز فوریت‌های پلیسی 110 و معرفی مرکز نظارت همگانی مردم از طریق سه شماره 197 در امور بنیادینی مانند طرح پیشنهادات و انتقادات و یا راه اندازی دفاتر مشاوره و مددکاری در کلانتری‌ها و یا بهره‌برداری از پتانسیل دانش آموزی برای ترویج فرهنگ ترافیکی در طرح پلیس یاران جوان و یا تاسیس باشگاه خبرنگاران پلیس برای ارتباط موثرتر با اصحاب رسانه و بهره‌برداری از توان خبرنگاران افتخاری پلیس بعنوان چشم و گوش سازمان و موارد بسیاری از این دست؛ امروز باعث ارتقا جایگاه پلیس ایران در مجامع بین المللی از جمله اینترپل شده و مردم امروز با تغییر نگاه خود به پلیس آن‌را نه تنها تجویزی از سوی حاکمیت برای برقراری نظم و امنبت عمومی دانسته بلکه کارکردهای فرهنگی،تربیتی و مشاوره‌ای و آرامش بخش آنرا از مطالبات خود می‌دانند.

استفاده از این مطلب با ذکر منبع بلامانع است
کلمات کلیدی این خبر:

ارسال نظر


آخرین موضوعات