معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد امام خمینی (ره) گفت: امروزه در هنگام سیاستگذاری در مورد زنان سرپرست خانوار توجهی به زیر ساختهای موجود در فضای فکری، فرهنگی و اجتماعی خانواده نمیشود. این در حالی است که باید به این مسئله توجه کرد.
علی محمد ذوالفقاری در گفتوگو با خبرنگار سرویس «زنان» ایسنا، افزود: زنان سرپرست خانوار از نظر نوع اقلیم و شرایط فرهنگی اجتماعی حاکم بر خانواده تفاوتهایی دارند و ما نمیتوانیم بدون در نظر گرفتن آداب و رسوم و سنتهای حاکم بر خانوادهها وضعیت آنان را تغییر دهیم و خدمات مددکاری موثری به آنان ارائه کنیم.
وی با تاکید براینکه اگر سازمانی قصد مدیریت و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار را داشته باشد، لازم است به نوع دسته بندیهای آنان و نیازهایشان توجه کند، اظهار کرد: زنان سرپرست خانوار از نظر سنی در دستههای مختلفی جای میگیرند و بستههای خدماتی باید بر اساس شرایط سنی آنان تنظیم شود. به عنوان نمونه پیگیر بحث ازدواج زنان سرپرست خانوار سالمند نیستیم؛ اما ازدواج یکی ازنیازهای زنان سرپرست خانوار جوان است که باید به آن توجه کنیم.
معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد با بیان اینکه زنان سرپرست خانوار از نظر میزان توانایی هم متفاوت هستند، تاکید کرد: برخی از آنان از تحصیلات عالی برخوردار هستند و ممکن است تنها به حمایتهای اقتصادی نیاز داشته باشند. بنابراین نوع حمایت و تفکر حمایت گرانه سازمانهای حمایتی نباید به گونهای باشد که تواناییهای مددجویان را نادیده بگیرد.
وی افزود: زنان سرپرست خانوار هنرمند نیز از جمله زنانی هستند که در طول زندگی تواناییهایی را به دست آوردند و اگرچه امروز به آنان زنان سرپرست خانوار اطلاق میشود، اما نیاز به خدمات حمایتی ندارند و صرفا نیازمند حامی اقتصادی هستند.
ذوالفقاری با اشاره به میزان توجه کمیته امداد امام خمینی (ره) به دسته بندیهای زنان سرپرست خانوار گفت: این دسته بندیها در کمیته امداد وجود دارد. البته ما در تلاش هستیم که خدمات حمایتی را تخصصی تر ارائه دهیم.
وی درباره راههای کاهش احتمال تبدیل شدن زنان به زنان سرپرست خانوار گفت: برخی از این زنان به علت فوت همسر خود تحت پوشش هستند ما نمیتوانیم در کاهش فوت نقشی داشته باشیم ولی میتوانیم تواناییهای زنان را در خانواده به گونهای افزایش دهیم که در صورت فوت همسر بتوانند روی پای خود بایستند.
ذوالفقاری افزود: در حال حاضر برخی از زنان سرپرست خانوار پس از فوت همسر تواناییهای لازم را به عنوان سرپرست خانوار ندارند و پس از فوت همسرشان شرایط غیر مترقبهای را تجربه میکنند.
معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد درباره زنانی که بر اثر طلاق به سرپرست خانوار تبدیل شدهاند، اظهار کرد: میتوانیم جلوی افزایش طلاق را بگیریم تا زنی به زن سرپرست خانوار تبدیل نشود. توسعه انواع مشاورهها، افزایش آموزش، حمایت به موقع و ارائه خدمات مددکاری بر اساس حاد بودن یا حاد نبودن مشکلات زنان میتواند در جهت تبدیل نشدن زن به زن سرپرست خانوار حداقل در شرایطی مانند زندانی شدن همسر، متارکه و طلاق کمک کند.
وی درباره بیشترین علت تبدیل شدن زنان به سرپرست خانوار گفت: فوت سرپرست خانوار مهمترین علت تبدیل شدن زنان به سرپرست خانوار در بین مددجویان کمیته امداد است و در واقع بیش از 50 درصد از زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد به علت فوق همسر تحت پوشش قرار گرفتهاند.
ذوالفقاری در پایان درباره نقش مشاوره به ویژه مشاوره روانی در کاهش مشکلات زنان سرپرست خانوار اظهار کرد: مشاوره فقط شامل مشاوره روانی نمیشود و غیر از خانوادههای سالمندان و کهنسالان تحت پوشش کمیته امداد، سایر خانوادهها نیازمند خدمات مشاورهای دینی، حقوقی، تحصیلی، روانی و کارآفرینی هستند.