سازمان رفاه و خدمات اجتماعی شهرداری تهران به منظور رسیدگی به امور آسیبدیدگان و توانمندسازی اقشار آسیبپذیر با رویکردی جامعه نگر از سال 88 به دستور مستقیم مدیریت شهری تهران آغاز به کار کرد. ایجاد مراکز مشاوره و ارائه خدمات در زمینههای اجتماعی، روانی، محیطی بهویژه اعتیاد،ایدز و… ایجاد تمهیدات لازم برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و بررسی راهکارهای مناسب برای کاهش یا کنترل این آسیبها تعدادی از برنامههای این سازمان است. رسیدگی به امور بهداشتی – درمانی، مددکاری و قضایی افراد جذب شده در واحدهای تحت پوشش و طبقهبندی و ارجاع این افراد به مراجع ذیصلاح از قبیل خانواده، استان مبدا، بهزیستی و… و توانمندسازی افراد آسیبدیده از دیگر فعالیتهای این سازمان است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از تهران امروز ؛ سازمان رفاه و خدمات اجتماعی شهرداری با ایجاد بانک اطلاعاتی از انواع آسیبهای اجتماعی، نقاط آسیبدیده یا در معرض آسیب شهر تهران و مدیریت بانک اطلاعاتی در این زمینه و اطلاعرسانی درخصوص گروههای شغلی متعدد شهروندان کارآفرین و تولیدات این افراد و ایجاد ارتباط بین آنها سعی کرده تا در غیاب خدمات دولتی باری را از دوش جامعه بردارد.
شهرداری بار خدمات دولتی را به دوش می کشد
دکتر رضا جهانگیریفر، معاون خدمات اجتماعی سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به این نکته که شهرداری تهران برای بازگشت افراد آسیبدیده به جامعه برنامههای متعددی را در دست اجرا دارد به تهرانامروز میگوید: با توجه به این نکته که افرادی که تعداد در گستره خدمات سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران قرار میگیرند بسیار وسیع است، نوع مواجهه با این افراد نیز متفاوت است. بهگفته وی، بر اساس ماموریتهای تعریف شده برای این سازمان قرار بر این شده تا مددکاران زن نیز در گشتهای این سازمان حضور داشته باشند تا بتوانند در امر جمعآوری زنان آسیبدیده شرکت موثری داشته باشند.
جهانگیری زنان آسیبدیدهای که توسط این سازمان جمعآوری، نگهداری و ساماندهی میشوند را در دو دسته مجزا تعریف کرده و میگوید:زنان بیخانمان که در میان آنها زنان معتاد، مبتلا به بیماری روانی و طرد شده از خانه نیز حضور دارند و زنان متکدی از مواردی هستند که توسط گشتهای این سازمان جمعآوری و به مراکز نگهداری از زنان سپرده میشوند. بهگفته جهانگیری بر اساس مصوبه سال 78 شورای عالی اداری کشور، وظیفه«ساماندهی هدفمند» متکدیان، کارتنخوابها، معتادان پرخطر و کودکان کار به عهده ۱۱ سازمان و نهاد قرار داده شد اما سایر نهادها در طول سالهای گذشته حضور کمرنگی داشتند و در این میان بار اصلی این طرح بر دوش شهرداری تهران بوده است. این در حالی است که بر اساس این مصوبه وظیفه شهرداری شناسایی،جذب،انتقال و پشتیبانی از مراکز نگهداری است اما چون ضعف بارزی در فرآیند اجرا از سوی نهادهای مسئول دیده شد،شهرداری یک تنه این بار را بردوش کشید.
پاکسازی تهران از افراد آسیبپذیر غیرممکن نیست
جهانگیری با انتقاد از عملکرد نهادهای مسئول در ساماندهی آسیبدیدگان بخصوص زنان آسیبدیده میگوید: پاکسازی تهران از وجود آسیبهای اجتماعی و افراد آسیبپذیر کار غیر ممکنی نیست چرا که تجربه موفق این عملیات در دوره برگزاری اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد نشان داد که در صورتی که یک اراده جمعی برای این کار وجود داشته باشد میتوان آن را انجام داد. وی با اشاره به این نکته که توانمندسازی این زنان در دستور کار شهرداری تهران قرار دارد به تهران امروز میگوید:خدمات اولیه از قبیل مددکاری و بهداشت و درمان و خدمات ثانویهای از قبیل هنر آموزی و حرفهآموزی در مراکز به زنان آسیبدیده آموزش داده میشود و بعد از حرفهآموزی این زنان در قالب چند گروه، یک تعاونی تشکیل میدهند و میتوانند در غرفههایی که در بازارچههای شهرداری تهران ایجاد شده، صاحب اشتغال شوند.
بهگفته وی وضعیت این افراد بعد از حرفهآموزی و اشتغال همچنان توسط مددکاران شهرداری رصد شده و این زنان به حال خود رها نمیشوند. جهانگیری با اشاره به افزایش آسیبهای اجتماعی در شهر تهران از سیاستزدگی مسئولان دولتی انتقاد کرد و گفت:آسیبهای اجتماعی نوپدید در جامعه روز بهروز رشد میکنند، این درحالی که مسئولان دولتی نه تنها به این نکته توجهی نمیکنند بلکه حتی در برنامهریزیهای بلند مدت و کوتاه مدت نیز برای این مشکلات برنامهای ندارند.
شناسایی 100 آسیب اجتماعی نوپدید در تهران
این در حالی است که مددجویان نیز با اطلاع از نحوه کار سازمانهای حمایتی بهگونهای قالب کاری خود را تغییر میدهند که امکان جمعآوری آنها سخت یا غیرممکن میشود. این د رحالی است که شهرداری تهران نیز به تناسب تعداد گشتها و نیروهای خود را افزایش داده و توانسته در دوران مدیریت فعلی شهر تهران تعداد بیشتری از آسیبدیدگان را جمعآوری و مورد حمایت قرار دهد.
بهگفته وی اگر چه فعالیت شهرداری تهران برای همه آسیبهای اجتماعی تعریف نشده و بر اساس مصوبه شورای عالی اداری کشور شهرداری موظف به جمعآوری متکدیان، بیخانمانها، افراد دارای اختلال حواس و گمشدههاست اما با این حال شهرداری وارد چرخه ساماندهی خانوادههای بیسرپناه و زنان آسیبدیده نیز شده است بهگونهای که سازمان رفاه شهرداری توانسته تاکنون بیش از 100 آسیب اجتماعی نو پدید را در تهران شناسایی کند.