کد خبر: 6415 | تاریخ انتشار: ۱۹:۱۹:۰۷ - سه شنبه ۳ ارد ۱۳۹۲ | بدون نظر | |

زندگی و دوران شغلی مری پارکر-مددکاراجتماعی

ماری پارکر فولت یکی از نخستین کسانی بود که از دیدگاه‌ های روان‌ شناسی و یافته‌ های علوم اجتماعی، برای مطالعه‌ سازمان‌ های صنعتی استفاده کرد.

کار او متمرکز بر روابط انسانی در گروه ‌های صنعتی بود. او کسب و کار را عرصه‌ ای پویا می ‌داند که می‌ توان راه‌ حل ‌های مشکلات موجود در روابط انسانی را در آن آزمود

. پس از جنگ جهانی دوم، بسیاری از عقاید فولت رد شد. تنها استثنا در این زمینه ژاپن بود. اکنون ایده ‌های او در رویکردهای غربی که بر ارتباطات چند منظوره و دخالت دادن افراد متمرکز هستند، دیده می ‌شود.Mary_Parker_Follett_(1868-1933)

1868. تولد.

1888. پیوستن به انجمن زنان تحصیلکرده در هاروارد.

1890. یک سال فعالیت در کالج نیونهام، دانشگاه کمبریج.

1896. انتشار کتاب سخنگوی مجلس نمایندگان.

1918. آغاز نگارش کتاب دولت نوین.

1933. ارایه‌ مجموعه سخنرانی ‌هایی در واحد مدیریت اجرایی کسب و کار در دانشکده‌ اقتصاد لندن (که امروزه واحد ارتباطات صنعتی نامیده می ‌شود). درگذشت.
زندگی و دوران شغلی

فولت که در خانواده ‌ای معمولی در ماساچوست متولد شده، متخصصی برجسته است که در سن 12 سالگی از دبیرستان فارغ ‌التحصیل شد. او در آکادمی تایر در بوستون و کالج رادکلیف در ماساچوست تحصیل کرده است.

در 20 سالگی او به یکی از زیرشاخه‌ های دانشگاه هاروارد به نام انجمن زنان تحصیلکرده پیوست. در سال 1880 و در حالی که او دانشجویی 22 ساله بود، به مدت یک سال در دانشگاه کمبریج انگلستان تحصیل کرد و سپس برای گذراندن دوره‌ فوق لیسانس به پاریس رفت.

پائولین گراهام ، فولت را شخصی جامع‌ الاطراف می ‌داند و به این نکته اشاره می‌کند که او در رشته‌ های حقوق، اقتصاد، مدیریت دولتی و فلسفه در هاروارد، و رشته ‌های تاریخ و علوم سیاسی در نیونهام تحصیل کرده است.

در کمبریج، فولت مقاله ای را ارایه کرد که بعدها آن را به نخستین کتابش با عنوان سخنگوی مجلس نمایندگان تبدیل کرد. این کتاب آنقدر تأثیرگذار بود که در اکتبر 1896، تئودور روزولت آن را در نشریه‌ ارزیابی تاریخی آمریکا مورد بررسی و ارزیابی قرار داد.

زندگی خانوادگی فولت با مشکلات زیادی همراه بود. پدر فولت که وی احساس نزدیکی زیادی به او داشت، در دوران نوجوانی فولت از دنیا رفت. فو‌‌لت با مادرش که زنی معلول بود سازگاری نداشت. وی از دوران کودکی مجبور بود کارهای مربوط به رفت و روب منزل را انجام دهد.

سرانجام فولت خانه‌اش را ترک کرد و همراه با دوستش ایزوبلا بریگز ، اطاقی را اجاره کرد. در خلال 30 سال بعد از آن، ایزوبلا همواره با ارتباطات اجتماعی خویش پشتیبان و کمک مهمی برای کارهای فولت بود.

وقتی ایزوبلا در سال 1926 از دنیا رفت، فولت هم زندگی خانوادگیش و هم نزدیک ‌ترین دوستش را از دست داد. پس از یک سال او دیم کاترین فورس را ملاقات کرد که یک زن انگلیسی فعال در زمینه‌ جنبش‌ های زنان و دختران بود. فولت به انگلستان نقل مکان کرد و در چلسی با فورس هم خانه شد.
فولت یک مددکار اجتماعی

انتظار می‌ رفت فولت استاد دانشگاه شود اما فعالیت‌ های داوطلبانه‌ مددکاری اجتماعی را در شهر بوستون شروع کرد و بسیاری از تدابیر و ابتکاراتش را عملی ساخت (و البته در مواقعی مزایای مالی خوبی نیز به دست آورد).
در مدت 30 سال، او با جدیت به کارش ادامه داد و اثبات کرد مدیری نوآور است که دستاوردهای عملی او شامل استفاده از مدارس به عنوان پایگاه‌های آموزش اجتماعی و حفظ و بازیابی افراد پس از اتمام دوران تحصیل در مدرسه بود. این ایده‌ فولت بود که به الگویی برای دیگر شهرهای ایالات متحده تبدیل شد.

فولت در مدارس بوستون، مراکز فنی و حرفه ‌ای ایجاد کرد و به عضویت شورای تعیین حداقل دستمزدها در ماساچوست منصوب شد. از سال 1924، او به طور مرتب مقالاتی را پیرامون سازمان‌ های صنعتی در کنفرانس‌ها و نشست‌ های شورای مدیریت منابع انسانی و پرسنلی ارایه می ‌کرد.

به طوری که وی به یک مشاور مدیریت تبدیل شده بود و بسیاری از فعالان در عرصه‌ کسب و کار خواهان استفاده از مشاوره‌ های او درباره‌ مشکلات سازمانی و روابط با منابع انسانی بودند.

فولت ضمن دادن مقالاتی به کنفرانس رانتری و انستیتو ملی روان‌ شناسی صنعتی همچنین در سال 1933، مجموعه سخنرانی ‌هایی را به واحد تازه تأسیس مدیریت اجرایی کسب و کار دانشکده‌ اقتصاد لندن ارایه کرد. در اواخر سال 1933، فولت به آمریکا بازگشت و در 18 دسامبر همان سال و در سن 65 سالگی از دنیا رفت.
تفکر کلیدی

کتاب دولت نوین فولت که در سال 1918 به رشته‌ تحریر درآمد، حاوی مجموعه مباحثی پیرامون موضوع دموکراسی به عنوان یک فرآیند و پروسه‌ مهم دولتی است

. فولت از طریق این کتاب، به عنوان فیلسوف سیاسی شناخته شد. با توجه به اینکه کتاب فولت بیشتر مبتنی بر تجربیات مددکاری اجتماعی او بود و نه تجربه ‌اش در سازمان ‌های صنعتی اما بعدها از ایده‌ او در محیط‌ های کسب و کار نیز استفاده شد.

این کتاب نمایانگر تفاسیر فولت از روند تکامل اجتماعی است و متن آن مؤید آن است که «دموکراسی جمعی» و رسیدن به آن اهمیت زیادی در قبال ایجاد تحولات اجتماعی دارد. این نوع دموکراسی به عنوان فرآیندی پویا تعریف می ‌شود که از طریق آن تضادها و اختلافات فردی در قالب توافق های جمعی و گروهی از میان می‌ روند.

بدین ترتیب، افراد یاد می‌گیرند که به دیدگاه‌ های دیگران احترام بگذارند و خود را با نظرات دیگران وفق دهند و در عین حال به دنبال اهدافی خوب و بلند مدت باشند.

کارآیی فرآیند گروهی و جمعی، از طریق مرتبط ساختن عقاید مختلف افراد به منافع جمعی و کل گروه است. به اعتقاد فولت، یک اقدام مناسب در این زمینه، دستیابی به مستندات و استدلال ‌های مناسب در طول فرآیند مشاوره است. این امر نشان می‌ دهد که افراد در چه موقعیتی قرار دارند و بهترین روش برای دستیابی به اهدافشان چیست.
در این صورت، تضاد و اختلاف به عنوان عواملی مثبت تلقی می ‌شوند. فولت معتقد است که تکامل اجتماعی فرآیندی مستمر و دایمی است که باید از طریق آن همیشه به دنبال دستیابی به اهداف مشترک بود.

در کتاب دولت نوین تصریح شده که فرآیند دموکراسی جمعی را می ‌توان به عرصه‌های اجتماعی نیز توسعه داد و آنها را از سطح محلات و شهرها به جامعه‌ ملل گسترش داد. فولت به یک روح مستقل جمعی اشاره می‌کند که ایجاد ارتباطات اجتماعی میان افراد را توسعه می ‌دهد.

کتاب تجربه‌ خلاقانه نیز در سال 1918 نوشته شد و تمرکز آن نیز بر دموکراسی است که در آن از مثال ‌ها و نمونه‌ های حوزه‌ کسب و کار برای تشریح عقاید مطرح شده، استفاده شده است.

کتاب مدیریت پویا – مجموعه مقالات ماری پارکر فولت و کتاب آزادی و هماهنگی هر دو به طور همزمان منتشر شدند. کتاب آزادی و هماهنگی شامل شش مقاله است که فولت آنها را در سال 1933 نوشته بود و محور اصلی همه‌ آنها، سازماندهی کسب و کار بود.

آثار فولت در حوزه‌ کسب و کار، موجب اشاعه‌ دیدگاه‌ های اجتماعی او به فضای صنعتی شدند. از نظر او، مدیران صنعتی با همان مشکلات مدیران حوزه‌ های اجتماعی دست به گریبان هستند از جمله کنترل شرایط اجتماعی، قدرت، مشارکت اجتماعی و تضادها و اختلافات.

آخرین آثار فولت انسانی متمرکز بر مدیریت از یک منظر انسانی هستند و در آنها از یک رویکرد نوین روان‌ شناسی در قبال پرداختن به مسایل میان افراد و گروه‌ ها استفاده شده است. او کسب و کارها را ترغیب کرده تا ببینند گروه‌ ها چگونه شکل می ‌گیرند و چگونه می ‌توان انگیزش و تعهد کارکنان را افزایش داد.

مشارکت همگان در فرآیند تصمیم‌ گیری، بر فعالیت ‌های بنیادی شرکت‌ ها تأثیرگذار است. از نظر فولت، قدرت و مدیریت گروه از طریق همکاری و تعامل، مسیری روشن به سوی پیشرفتی است که همگان از آن منتفع خواهند شد.
دیدگاه‌ های فولت پیرامون قدرت، رهبری، اختیار و کنترل

فولت معتقد است که مسئولیت مدیریت، باید تمام فعالیت ‌های کسب و کار و نه صرفاً رأس سازمان را دربربگیرد. میزان اختیار و مسئولیت ‌پذیری باید در همه‌ سطوح اشاعه یابد. همه‌ افراد باید تا حدی مهارت ‌های رهبری را فرا بگیرند و این امر تنها محدود به رهبران یا مدیران سازمان‌ ها نیست.

نقش مدیران ارشد به ایجاد هماهنگی میان اختیارات در هم شکسته و مسئولیت ‌های متنوعی بازمی ‌گردد که باعث می‌ شوند سازمان در قالب یک گروه عمل کند.
چهار اصل اساسی سازمان ‌ها از نظر فولت

فولت چهار اصل را مشخص کرده است که باید برای ایجاد هماهنگی در سازمان ‌ها و مدیریت اثربخش آنها مد نظر قرار داد:

• هماهنگی، شامل برقراری ارتباط میان تمامی عناصر است.

• هماهنگی باید از طریق تماس مستقیم صورت بگیرد و از طریق ارتباطات مستقیم میان تمامی افراد مسئول عملی شود. این امر باید بدون توجه به جایگاه آنها در سلسله مراتب سازمانی یا موقعیتشان در واحدهای کاری باشد.

• هماهنگی باید از همان مراحل اولیه آغاز شود و دربرگیرنده‌ تمامی افرادی باشد که مستقیماً در کار درگیر هستند. همچنین این امر باید از ابتدای آغاز یک طرح و تدوین سیاست‌ها و خط‌ مشی ‌های اجرای طرح مد نظر قرار گیرد.

• هماهنگی باید فرآیندی مستمر و مبتنی بر این باور باشد که ایجاد هماهنگی و اتحاد میان افراد موضوعی دایمی و مستمر است.

منبع-زندگی و دوران شغلی مری پارکر واحد مشاهیرو بزرگان تبیان زنجان

RelatedPost

استفاده از این مطلب با ذکر منبع بلامانع است

ارسال نظر


آخرین موضوعات