دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران که در سال 1371 تأسیس شده است در منطقه خاورمیانه منحصر به فرد میباشد و تنها دانشگاهی است که به صورت اختصاصی بر روی موضوعات توانبخشی و بهزیستی فعالیت مینماید. رشتههایی که در این دانشگاه میباشند از جمله مددکاری اجتماعی،
ارتوپد فنی، کاردرمانی، فیزیوتراپی، گفتاردرمانی، مدیریتتوانبخشی و … است. میتوان گفت تقریباً همه دانشجویانی که در این دانشگاه تحصیل می کنند واحدهای درسی زیادی مرتبط با معلولیت و توانبخشی میگذرانند. به جرأت می توان گفت اکثر اعضای تیم توانبخشی در این دانشگاه تربیت می شوند.
اما آنچه که نگارنده را به نوشتن این یادداشت واداشت، وضعیت نامناسب فیزیکی و امکانات این دانشگاه برای معلولین است. درحالی که بر روی تابلوی ورودی این دانشگاه، واژه توانبخشی نقش بسته است اما هیچ نشانی از توانبخشی در آن مشاهده نمیشود. در واقع اگر فرد معلولی که با ویلچر رفتوآمد میکند به این دانشگاه بیاید عملاً امکان فعالیت از وی سلب خواهد شد چراکه آنقدر پله های متعدد و مسیرهای عبور و مرور نامناسبی دارد که واقعاً امکان و رفتوآمد برای فرد معلول وجود ندارد. حتی تعداد سطوح شیبدار(رمپ) اندکی که وجود دارد هم از استانداردهای لازم برخوردار نیستند. همچنین هیچ سرویس بهداشتی ویژه معلولان در این دانشگاه تعبیه نشده است. هرچند موارد گفته شده شاید تنها بخش کوچکی از محدودیتهایی باشد که برای معلولان در این دانشگاه وجود دارد. در حقیقت مسیرهای رفتوآمد دانشگاه به گونهای است که حتی افراد بدون نقص جسمانی نیز با مشکلات عدیده مواجه میشوند. البته در حال حاضر تعدادی از دانشجویان نابینای مطلق و کمبینا و چندین دانشجوی با نقص جسمانی در این دانشگاه تحصیل میکنند که آن ها نیز از این وضعیت شاکی هستند.
در حالی که دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی به سبب منحصر بودن در حوزه توانبخشی سالیانه میزبان ده ها کنگره و همایش علمی حوزه توانبخشی در سطوح ملی و بین المللی است واقعاً زیبنده نیست که مهمانان و شرکت کنندگان در این دانشگاه که برخی از آن ها از کشورهای دیگر می باشند این تناقض را بدین گونه مشاهده کنند. انتظار نابجایی نیست که از درون دانشگاه فرهنگ توانبخشی شروع شود و این خود نیز می تواند تمرین و آموزشی برای عملیاتی کردن توانبخشی در جامعه باشد. اگر فضای این دانشگاه که کاملاً تخصصی در حوزه توانبخشی است، مناسب حضور معلولان طراحی شده باشد ناخودآگاه امکان پذیری و قابلیت اجرایی توانبخشی را خواهد رساند.
بسیار مشاهده شده است اساتید این دانشگاه که حتی برخی از آن ها در سطوح مدیریتی سازمان ها زیر مجموعه بهزیستی نیز مشغول فعالیت بوده اند و دغدغه دفاع از حقوق معلولان را داشته و دارند همیشه از وضعیت نامناسب در جامعه برای معلولان انتقاد میکنند حال اینکه خود نیز در دانشگاهی مشغول کار و تدریس هستند که اگرچه می بایست در زمینه توانبخشی الگو باشد ولی متأسفانه از مناسبسازی اولیه در آن برای معلولان خبری نیست. از مسئولین دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی که نهتنها یکی از قطب های توانبخشی کشور بلکه خاورمیانه است و سالیانه ده ها دانشجو در این دانشگاه فارغ التحصیل می شوند انتظار میرود که فضای دانشگاه را متناسب با نام و برند آن مناسب سازی نمایند.
امیر مغنی باشی*
*مددکار اجتماعی
منبع: ماهنامه پیک توانا، شماره 50، صفحه