کودک 2 ساله این روزها از شکنجه گاهی رها شده است که شکنجه گران آن پدر و مادرش بوده اند. او حالا بی هوش در بیمارستان به سر می برد. خبر، تکان دهنده بود. پیگیر موضوع می شویم، معاون امور اجتماعی بهزیستی استان با تایید این خبر می گوید: کودک آزاری احساسات انسانی را جریحه دار می کند و سلامت اجتماع را به خطر می اندازد و وقتی آزار از نوع پرخاشگری و آسیب جسمی توسط والدین و وابستگان و خانواده باشد، ماجرا تاسف برانگیزتر است.
«علی عرب نژاد» از فاطمه 2 ساله ای می گوید که والدینش معتادند و خودش نیز معتاد متولد شده، خواهر بزرگ تر او هم معتاد است و چند روز پیش توسط والدین و سپس توسط شوهرخواهر بزرگ ترش که او نیز اعتیاد به مواد مخدر دارد به شدت مورد آزار جسمی قرار گرفته است.
وی می گوید: پرخاشگری همراه با ضرب و شتم به وسیله کابل برق و سوزاندن کف دست های این کودک 2 ساله سبب شده او زیر بار فشار شکنجه طاقت نیاورد و بی هوش شود.
وی می افزاید: این کودک آزار دیده توسط اورژانس 115 به بیمارستان منتقل می شود و پس از چند روز بستری، پزشکان فلج مغزی وی را تایید می کنند.
حالا فاطمه باید تمام عمر را در مراکز نگهداری کودکان عقب مانده ذهنی نگهداری شود.
اکنون این سوال مطرح است که آیا این پدیده قابل پیشگیری نبود؟ آیا جریمه و برخورد قضایی می تواند سلامتی کودک را به او برگرداند؟
«عرب نژاد» معتقد است اطلاع رسانی و آگاه سازی مردم در پیشگیری بهترین راه مداخله است و مردم ما نسبت به مسائل اطرافشان نباید بی تفاوت باشند.
وی می گوید: مواردی همچون فاطمه، یک روزه به اینجا نرسیده اند، بلکه حضور یک کودک در خانواده معتاد و اعتیاد خود کودک از چشم همسایگان و فامیل پوشیده نبوده، همچنان که این آزارها، ابتدا با معتاد کردن کودک، غفلت از او و دیگر صدمات شروع شده و در هر مرحله اگر اقدام می شد شاید این اتفاق نمی افتاد.
وی از هم استانی ها خواست در صورت برخورد با چنین مواردی از طریق اطلاع رسانی به نیروی انتظامی محل، اورژانس اجتماعی، معتمدان محلی، موسسه های خیریه فعال در امر آسیب های اجتماعی و… از بروز این پدیده پیشگیری کنند.
معاون اجتماعی بهزیستی اشاره ای هم به آمار آسیب های اجتماعی استان می کند و می گوید: سال 91 آمار خدمات ارائه شده اورژانس اجتماعی در موردکودک آزاری اعم از سلب صلاحیت، درمان و نگهداری، مددکاری و مشاوره 167 مورد بوده در حالی که پارسال به هزار و 75 مورد رسیده است.وی با بیان این که 58 مورد کودک آزاری در سال 91 و 438 مورد در سال 92کودک آزاری جسمی بوده است، ادامه می دهد: در مجموعه آسیب های اجتماعی برخی از موارد مثل کودک آزاری، همسر آزاری، کودک کار و حتی طلاق وابسته به عواملی هستند که اعتیاد در راس آن ها قرار دارد.وی معتقد است افزایش آمار اعتیاد در استان، افزایش آمار دیگر آسیب ها را به همراه دارد.
وی درباره کودک آزاری می گوید: کودک آزاری شامل رفتارهایی است که توسط افراد دیگر به ویژه بزرگسالان نسبت به کودکان انجام گرفته و به نوعی به سلامت جسمی و روانی آنان آسیب رسانده است بنابراین رفتارهایی که به صورت تصادفی انجام شود کودک آزاری نخواهد بود.
وی با بیان اینکه کودک آزاری به چند صورت انجام می شود، می افزاید: کودکان به شیوه های مختلف مورد آزار قرار می گیرند که شامل؛ کودک آزاری جسمی مانند کتک زدن، سوزاندن، مجروح کردن و کودک آزاری روانی مانند رفتارهایی که به سلامت روانی کودک آسیب میرساند همچون توهین کردن، ترساندن، تحقیر کردن و تبعیض می شود.وی ادامه می دهد: بی توجهی و غفلت، یعنی توجه نکردن به نیازهای اساسی کودکان مانند تغذیه، بهداشت، پوشاک و آموزش در حدی که به سلامت جسمی و روانی آنان آسیب برسد، همچنین سوء استفاده یعنی استفاده از کودکان در ارتباط با مواد مخدر، واداشتن آن ها به کارهای دشوار و سوء استفاده جنسی به صورتهای مختلف از جمله موارد کودک آزاری است.
«عرب نژاد» می گوید: مشکلات اقتصادی و به دنبال آن فقر، سبب می شود کودکان از دسترسی به نیازهای اساسی مانند تغذیه محروم شوند یا والدین به علت فشارهای مالی با رفتارهایی مانند پرخاشگری، خشونت و بی توجهی، کودکان را مورد آزار قرار دهند.
به گفته وی، اعتیاد نیز به علت تاثیری که در افراد ایجاد می کند مانند پرخاشگری، بی مسئولیتی و کاهش عواطف سبب می شود کودکان مورد آزار به ویژه از نوع سوء استفاده قرار گیرند.
وی شناخت بیشتر کودکان را در کاهش کودک آزاری موثر می داند و ادامه می دهد: شناخت کودکان و نیازهای آنان سبب می شود که رفتار بهتری با آن ها داشته باشیم و برای این کار میتوان از روش های مختلف مانند خواندن کتابهای مناسب، شرکت در کلاس های آموزشی و مشورت کردن با افراد آگاه استفاده کرد.وی با اشاره به زیان های کودک آزاری عنوان می کند: کودکی، دوران رشد و شکل گیری شخصیت است و کودک آزاری در این سال های حساس و مهم، به رشد و سلامت کودکان آسیب های جدی وارد می کند. وی می گوید: کودکان آزار دیده در همه جنبه های رشد مانند رشد جسمی، ذهنی، روانی و اجتماعی با مشکلات و نارسایی های فراوان روبه رو خواهند شد.وی می افزاید: بررسی های انجام شده نشان داده بسیاری از کودکانی که در دوران کودکی قربانی آزار و بدرفتاری بوده اند، در بزرگسالی خود به آزار کودکان پرداخته اند و این بزرگ ترین زیان کودک آزاری است که سبب تداوم آن می شود.