مددکاری اجتماعی حرفه ای است که اینگونه تعریف می شود: «خدمتی حرفهای است که بر دانش و مهارت های خاصی قرار گرفته است. هدف از آن کمک به افراد، گروهها یا جامعه است تا بتوانند استقلال شخصی، اجتماعی و رضایت خاطر فردی و اجتماعی را به دست آورند».
مددکاران اجتماعی با گروهها و افراد مختلفی کار میکنند. یکی از گروههایی که مددکاران اجتماعی با آنها کار میکنند معلولین هستند. کار کردن با معلولین ظرافتهای خاصی دارد. نوع ارتباط متخصصان با این افراد اهمیت بسیار زیادی در آینده و زندگی آنها دارد. اساساً مددکاران اجتماعی بواسطه تأکید بر اصول و ارزشهای مبتنی بر کرامت و شأن و منزلت انسانی که دارند خیلی مناسبتر و راحتتر میتوانند با معلولان ارتباط درمانی برقرار کنند. عاملی که مهمترین اصل برای تداوم ارتباط درمانی بین فرد دچار نقص و درمانگر است. اما مددکاران اجتماعی جدای از نوع ارتباط انسان دوستانهای که با مراجعان خود دارند، یک ویژگی حرفهای برجسته دیگر را نیز یدک میکشند. همانطور که در تعریف مددکاری اجتماعی آمده است آنها بدنبال وصل کردن فرد به جامعه و توانمند کردن(empowerment) و مستقل کردن فرد هستند.
کسب استقلال توسط فرد معلول ملزوماتی دارد. فرد معلول نیاز به بازتوانی فردی و اجتماعی دارد.بخشی از فرایند استقلال وی توسط مددکار صورت میگیرد و بخشی دیگر آن با مشارکت مددکار و فرد معلول انجام میشود. مددکاران این مهم را با استفاده از کمک گرفتن از منابع اجتماعی انجام میدهند. معمولاً یک مددکار اجتماعی خبره شبکه اجتماعی نسبتاً قوی را در اطراف خود دارد. وی منابع اجتماعی مورد نیاز خود را به خوبی میشناسد و ارتباط کاری مناسبی را با آنها دارد. هر گاه که یکی از مراجعان در ارتباط با موضوعی دچار مشکل شود مددکار میتواند با استفاده از منابع در دسترس خود به وی کمک کند. این خدمات که مددکار میتواند به فرد معلول ارائه دهد حمایتهای اجتماعی(social support) نامیده میشود.منظور از حمایتهای اجتماعی پیگیری اموری از قبیل خدمات بیمه درمانی، اشتغال، ازدواج، مسکن و … است. اگر چنانچه مددکاران اجتماعی بتوانند در این بخش اثربخش خود را نشان دهند آنوقت کمک عظیمی به قشر معلولین کردهاند. هر چند این کار مشکل به نظر میرسد اما باید پذیرفت که حرفه مددکاری اجتماعی این رسالت را بر دوش ما مددکاران اجتماعی نهاده است. در واقع کار اصلی که به نظر بنده بر دوش مددکاران اجتماعی در کار با معلولین است همین بخش از خدمات است.
از سویی چنانچه به خدمات ارائه شده توسط سازمانهای مختلف به معلولین توجه کنیم ضعف و خلاء حمایتهای اجتماعی از این افراد کاملاً مشهود است. از سویی دیگر دغدغه اکثر معلولین نیز حول موضوعاتی که زیر مجموعه حمایت های اجتماعی تعریف میشود است. این مسئله کار مددکاران شاغل در حوزه معلولین را سختتر میکند و واقع بینانه است که مددکاران بدنبال ایجاد شبکهها و منابعی باشند که بتوانند حداقل مراجعین خود را از نظر حمایتهای اجتماعی تقویت کنند. این مهم صورت نخواهد گرفت مگر اینکه تمرکز آنها روی این بخش از خدمات باشد.
امیر مغنی باشی/مددکار اجتماعی
مجله پیک توانا- شماره 52