هر آماری که میآید، روایتی نگرانکننده را حکایت میکند. آمار ثبت وقایع حیاتی کشور در سالهای اخیر از بیرونقی ازدواج میگوید و بازار گرم طلاق. آمارها میگویند در سالهای ٩١ تا ٩٢ ازدواج در کشور کاهشی ٧/۶ درصدی داشته و طلاق رشد ۴/٣ درصدی را ثبت کرده است.
رشدی که نشان میدهد، تعداد جوانان زیر ٣٠سال کشور که ازدواج ناموفق را تجربه میکنند و به عبارتی مطلقه نام میگیرند رو به افزایش است. سال گذشته ١۵۵هزار و ٣۶٩ طلاق اتفاق افتاده است، یعنی در هر ساعت ١٨ زوج، تنها شده و جدایی خود را ثبت کردهاند.
به گزارش روزنامه شهروند، به گفته محمود گلزاری، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان، «متاسفانه در ایران یک سوم ازدواجها در کمتر از ۵سال از آغاز زندگی مشترک به طلاق میانجامد و ١۵ تا ٢٠درصد زوجین درسال اول زندگی خود از یکدیگر جدا میشوند. این آمار در برخی از استانهای همجوار تهران بیش از ٢۵درصد است.»
او با تأکید بر اینکه اگرچه میزان طلاق در استانهایی مانند استان یزد، چهارمحال و بختیاری و سمنان بسیار پایین بود و هنوز هم کم است، میگوید: «این آمار نسبت به سالهای قبل دو برابر شده و این نشاندهنده استوار نبودن خانوادههاست. بیشتر طلاقها در سن زیر ٣٠سال رخ میدهد به گونهای که ۶٠ تا ٧٠درصد افراد مطلقه زیر٣٠سال هستند، بنابراین وزارت ورزش و جوانان با چندهزار جوان جدا شده از همسر مواجه است. بسیاری از آنان مسائل خود را به علت نگرانی از برخورد مردم و حتی خویشاوندان بیان نمیکنند ضمن آنکه نگاه به افراد مطلقه بهویژه زنان غلط است.»
کاهش زمان زندگی مشترک به ٣سال
هر چند گزارشها و بررسیها از وضع طلاق در میان زوجهای ایرانی نگرانکننده است و به گفته گلزاری، افراد مطلقه بیش از مجردها به مشاوره ازدواج نیاز دارند، اما وقتی صحبت از ازدواج و طلاق میشود، گزارشها و بررسیهای جامعهشناسان نگرانکنندهتر و تلختر به نمایش درمیآید. به گفته حسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران، زمان زندگی مشترک در میان زوجهای ایرانی به سهسال نزدیک شده و طبیعی است بیشترین متقاضیان طلاق را زنان ٢٠ تا ٢۴سال و مردان ٢۵ تا ٢٩سال تشکیل دهند. به این ترتیب، جوانانه شدن طلاق کاملا عادی است، چرا که افراد با گذشت ۵سال از زندگی مشترک خود دیگر میدانند چگونه باید زندگی را سپری کنند.
او درخصوص عوارض شیوع پدیده طلاق میگوید: «ترس از طلاق، افزایش زندگیهای مجردی، تأثیر بد بر فرزندان و عادیسازی طلاق از عوارض افزایش طلاق در کشور است. همچنین از دست رفتن نیروی انسانی سالم یکی از مشکلاتی است که طلاق برای جامعه به وجود میآورد، زیرا طلاق آثاری در پی دارد که داشتن نیروی انسانی سالم برای توسعه را با مشکل روبهرو میکند.» رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران، عوامل مختلفی را در رخ دادن طلاق موثر میداند و میگوید: «طلاق از حوزههای مختلفی همچون اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تأثیر میپذیرد. هم ویژگیهای کلان جامعه و هم ویژگیهای فرهنگی روی آن اثر میگذارد. به عبارتی هم فردی است، هم اجتماعی و خانوادگی. مسائلی همچون سوءظن، اعتیاد و خشونت مسائل فردی هستند که منجر به جدایی زوجین میشوند.»
منبع: سلامت نیوز